ERC Viladecans planteja afegir el patrimoni immaterial protegir l’antiga Bòbila de Sales i declarar l’Ermita de Sales com a Bé Cultural d’Interès Nacional

Política., Cultura.

ERC ha presentat al•legacions a l’acord del Ple del passat 2 de maig que declara diversos edificis i conjunts arquitectònics de la ciutat com a Béns Culturals d’Interès Local.
ERC ha presentat al•legacions a l’acord del Ple del passat 2 de maig que declara diversos edificis i conjunts arquitectònics de la ciutat com a Béns Culturals d’Interès Local.

Els republicans proposen afegir al llistat l’antiga Bòbila de Sales, les restes prehistòriques de Can Guardiola i les cases de l’avinguda de la Generalitat.

Esquerra també planteja iniciar els tràmits davant el Departament de Cultura de la Generalitat per declarar Bé Cultural d’Interès Nacional el conjunt arquitectònic de la Torre Modolell (edifici històric, antigues escoles i jardí romàntic), el jaciment de Can Guardiola on el 2008 es van localitzar alguns dels fòssils de mamut i animals del paleolític més importants del sud d’Europa, així com l’ermita romànica de Santa Maria de Sales (s. XII) amb les seves pintures murals medievals.

ERC Viladecans sol•licita ampliar la tipologia de béns inclosos en el llistat aprovat el mes de maig per l’Ajuntament incloent elements de patrimoni immaterial “que cal protegir i reivindicar com a propis i singulars o compartits amb municipis veïns, com és el cas del ball de la Tornaboda que es celebra cada diumenge de Carnestoltes.”

En línia amb una moció que varen presentar a finals de l’anterior mandat, els republicans insisteixen “en estudiar ajudes als propietaris que vulguin rehabilitar algun element d’interès patrimonial davant el cúmul d’obstacles i dificultats actuals”, i alhora insten “a promoure accions de difusió de tot aquest patrimoni com a símbol i motiu d’autoestima local entre la població.”

La portaveu del grup republicà, Bàrbara Lligadas, ha explicat que “malgrat valorar positivament l’acord de l’últim Ple abans de les municipals, creiem que va arribar tard i amb precipitació, va ser una decisió presa a correcuita abans del 26 de maig, sense compartir-la amb l’oposició ni amb les entitats, com per demostrar que s’havien fet els deures en l’àmbit de patrimoni durant l’anterior mandat, quan en plens anteriors des d’Esquerra havíem recordat que el Catàleg de Patrimoni porta almenys 12 anys de retard i encara no sabem quan el tindrem redactat”.

“No disposar d’un Catàleg de Patrimoni”, ha afegit, “crea indefensió, ja que és un document que permet recollir la protecció patrimonial específica de cada edifici, així com també les possibles ajudes o incentius per als propietaris, que són actors clau per garantir la conservació dels edificis”.

Lligadas també ha justificat la petició de BCIL per a la Bòbila de Sales com a un dels últims vestigis del patrimoni fabril industrial de Viladecans, especialment després de la desaparició de la Fàbrica de les Panes i la Fàbrica de Llevat.

També, “davant l’amenaça que representa el Pla de Llevant per a la conservació de la Bòbila. El projecte urbanístic només preveu la conservació de la xemeneia i els antics forns enmig d’una nova plaça envoltada de blocs de pisos, però els republicans reclamen des de fa anys la seva conservació integral i ubicar-hi un equipament públic.”

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article