En llibertat cinc homes que estafaven persones d'edat avançada a l’ Àrea Metropolitana fent-se passar per falsos operaris de serveis

Societat.

El dia 15, tres dels adults arrestats van passar a disposició judicial, el jutge va decretar llibertat amb càrrecs per tots tres.
El dia 15, tres dels adults arrestats van passar a disposició judicial, el jutge va decretar llibertat amb càrrecs per tots tres.

La investigació es va iniciar el gener de 2019 quan els Mossos van tenir coneixement que a l'Hospitalet de Llobregat un home d’edat avançada havia estat víctima d'un robatori violent per part d'un fals operari de l'empresa de subministrament elèctric.

Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de Barcelona han detingut cinc homes que estafaven i furtaven gent gran fent-se passar falsos operaris de revisió de serveis, i fins i tot per administradors d'entitats bancàries.

Als detinguts, un menor d'edat i quatre homes d'entre 19 i 27 anys, de nacionalitat espanyola i marroquina, se'ls considera presumptes autors de 13 delictes fets delictius de diferents tipologies com estafes, furts, coaccions i robatoris violents.

El fals treballador de l'empresa es va desplaçar fins al domicili en una furgoneta logotipada, va trucar al propietari del pis dient-li que necessitava comprovar el comptador elèctric.

Fetes unes suposades comprovacions de la instal•lació va demanar el contracte del servei i les dades bancàries del titular, a més va demanar a l'home que teclegés el PIN de la llibreta en una tauleta electrònica, a la qual cosa la víctima es va negar.

En aquest moment el fals operari es va començar posar agressiu i violent i va arribar a empentar la víctima que espantat va acabar facilitant-li les dades.

El lladre va marxar ràpidament del domicili amb les dades personals i 300 euros en efectiu que l'home guardava en un calaix. Els investigadors van poder identificar l'autor del robatori, un home de 22 anys que amb connivència d'altres quatre homes hauria participat en altres fets delictius similars.

El principal investigat era qui planificava els fets delictius i finalment eren perpetrats per diferents persones que feien una gran posta en escena per enganyar les víctimes i aconseguir els seu objectiu. Com a víctimes escollien principalment persones d'edat avançada o especialment vulnerables.

Els investigats es feien passar per falsos operaris de diferents empreses de subministrament de serveis, i aprofitaven aquesta condició per accedir als domicilis amb dos objectius, aconseguir diners, objectes de valor o llibretes o targetes bancàries, i l'altre aconseguir dades personals i bancàries de les víctimes.

En alguna ocasió, fins i tot havien arribat a cobrar les falses inspeccions i reparacions. Quan aconseguien fer-se amb targetes i llibretes bancàries i les dades personals feien extraccions o transferències d'un compte a un altre arribant a vegades a deixar a la víctima en situacions de precarietat econòmica.

D'altres vegades feien compres en portals d'Internet, o directament en establiments fent-se passar per les víctimes. En altres ocasions, els autors realitzaven trucades directes a les víctimes fent-se passar per administradors de l'entitat bancària o de diferents empreses.

Amb l'excusa de poder solucionar algun problema administratiu o moviment bancari equivocat, aconseguien les dades personals i bancàries de les víctimes, com ara el número de compte, el número de la targeta bancària, el PIN de la targeta o el Codi de control –CCV- Per després fer compres, extraccions o transferències a favor seu.

L'activitat del grup era frenètic en aquest sentit, en només cinc dies van arribar a fer més de dues-centes trucades per concertar les cites o bé aconseguir la informació bancària.

Amb els beneficis obtinguts els estafadors adquirien principalment productes d'electrònica i consum, com ara consoles de vídeo jocs, televisions de grans dimensions, o terminals de telefonia.

Les indagacions policials van determinar que els cinc homes estarien relacionats amb, almenys 13, fets diferents, tot i que no es descarta que hi hagi més víctimes, fins i tot en altres punts de l'estat espanyol.

El dia 12 de juliol es va establir un operatiu policial que va permetre detenir els cincs homes i realitzar entrades i perquisicions judicials a domicilis de l’àrea metropolitana de Barcelona.

En aquests domicilis els agents van intervenir gran quantitat de material comprat de forma fraudulenta, així com la roba que feien servir per fer-se passar per operaris.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article