La prolífica Cova del Rinoceront de Castelldefels exposarà les troballes aquesta tardor

Cultura.

Les excavacions arqueològiques formen part del projecte “Els canvis climàtics durant el plistocè superior a la costa central catalana”.
Les excavacions arqueològiques formen part del projecte “Els canvis climàtics durant el plistocè superior a la costa central catalana”.

Esquelets de rinoceronts, elefants, bòvids i cèrvids de fa més de 150.000 anys.

Durant els últims temps han proliferat les troballes arqueològiques a la Cova del Rinoceront fruit del treball dels investigadors del grup de recerca del Quaternari-SERP de la UB, que encapçalen els arqueòlegs Montse Sanz i Joan Daura.

L'equip de científics va finalitzar la setmana passada un estiu més de treballs a les excavacions finançades per l'Ajuntament de Castelldefels i el Servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya.

La cova del Rinoceront és un jaciment arqueològic que presenta una llarga seqüència cronològica que abraça des dels 200.000 fins als 80.000 anys d'antiguitat.

A la conca mediterrània són molt escassos els jaciments d'aquest període amb una seqüència estratigràfica tan completa i, de moment, en el jaciment hi ha una gran quantitat de restes de fauna en un excel•lent estat de preservació.

L'any 2012 s'hi va descobrir un esquelet d'una cria d'elefant, i el 2015 dos esquelets de rinoceronts joves. Sembla ser que aquesta cova del Garraf va funcionar com una trampa natural per a moltes espècies de fauna, especialment per als animals més joves i inexperimentats, que queien a la cova.

En aquest jaciment també s'hi han recuperat diverses restes lítiques. Actualment la cavitat es troba seccionada verticalment a causa del darrer front d'explotació de la pedrera de ca n'Aymerich de Castelldefels.

L'extracció de pedra calcària ha desfigurat enormement el relleu original i ha destruït la major part de la cova del Rinoceront, així com l'entrada originària, per aquest motiu actualment s'accedeix a la cavitat per una bastida que permet desenvolupar els treballs arqueològics.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article