En marxa la companyia energètica publico privada ciutadana de Viladecans acompanyada d’ una moneda local

Societat.

La companyia ha ofert als membres fundacionals de l’entitat l’oportunitat de ser els primers clients.
La companyia ha ofert als membres fundacionals de l’entitat l’oportunitat de ser els primers clients.

La ciutadania de Viladecans ja pot, des d’aquesta setmana, contractar l’electricitat a través de Vilawatt, la companyia energètica publico privada de la ciutat, van signar el contracte de client associat els primers onze veïns i veïnes, membres fundadors de l’Associació Ciutadana per a la Transició Energètica.

La nova entitat s’ha creat amb els objectius de caminar cap a la transició energètica, crear una nova cultura de l'energia, i fer-ho d'una manera innovadora.

El projecte Vilawatt necessita la implicació i participació ciutadana en tot el procés i el naixement de l’associació ha estat necessari. El novembre de 2016, la iniciativa de la Unió Europea dedicada al finançament de projectes innovadors proposats per ciutats de més de 50.000 habitants i que aporten respostes a reptes globals amb solucions mai testades abans, la UIA Initiative, el va seleccionar d’un total de 378 propostes com una de les 18 propostes a finançar- en l’àmbit de la transició energètica es van seleccionar també els projectes París (França) i Göteborg (Suècia).

Gràcies a aquesta selecció, el projecte Vilawatt està sent finançat amb 4,2 milions d'euros, que sumats als 1,1 aportats per l'Ajuntament de Viladecans, han permès el desenvolupament del projecte, que ara esdevé realitat amb la creació de la Companyia Vilawatt.

El Vilawatt s’organitza mitjançant un consorci publico-privat-ciutadà que està constituït per l’Ajuntament de Viladecans, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i, des d’ahir per l’Associació Ciutadana per a la Transició Energètica. Aviat s’afegirà una associació de comerciants i empresaris.

La forma jurídica del Consorci Públic és una forma jurídica que permet que en un òrgan de direcció i participin dues o més Administracions Públiques i associacions de particulars.

Actualment, al consistori li correspon el 90 % del total de drets i obligacions del Consorci, mentre que l'entitat supramunicipal AMB resta amb un 10%; percentatges que es modificaran a mesura que es vagin incorporant els agents de referència com entitats ciutadanes i empresarials.

L'Ajuntament de Viladecans anirà renunciant progressivament a una part del seu percentatge de participació que anirà transferint als nous membres adherits. La transició ecològica de Viladecans necessita una companyia que pensi en verd.

Per això, la companyia Vilawatt comercialitza energia elèctrica 100% renovable, és a dir, que només prové de recursos nets i inesgotables perquè són capaços de regenerar-se de manera natural (com l'energia hidràulica, l'energia solar o l'energia eòlica); i verda, perquè el mètode d'obtenció no provoca l'emissió de cap substància que incideixi negativament en el medi ambient. En definitiva, la combinació perfecta per combatre el Canvi Climàtic.

Tot això es fa a través de la compra agregada d'energia a Aura Energia, empresa que certifica que proporciona energia verda i renovable i que va guanyar la subhasta pública (i oberta a totes les empreses d'aquestes característiques) que va realitzar l'Ajuntament.

Per altra banda, els veïns que contractin la companyia Vilawatt tindran una recompensa directa per a la seva butxaca: la moneda. Quan donin d'alta el contracte de subministraments a la companyia Vilawatt també ho faran de la moneda local Vilawatt.

Una part de l’estalvi que s’aconsegueixi amb la compra agregada, respecte al consum registrat amb les anteriors companyies, es reinvertirà en el projecte (per exemple, en les rehabilitacions d’habitatges); i l'altra part es convertirà directament en moneda Vilawatt que l’usuari podrà gastar en el comerç local.

La moneda Vilawatt és un sistema de pagaments digital de caràcter local i complementari que permet realitzar pagaments entre persones, entitats, comerços, empreses i administracions públiques.

És local perquè només pot usar-se a Viladecans és complementària perquè no pretén substituir a l'Euro sinó circular de forma paral•lela. Té el mateix valor que l’euro i no el substitueix. És un sistema complementari que ajudarà als comerços adherits de Viladecans a fidelitzar clients i facturar més, tant en moneda local com en euros.

És una moneda digital i els pagaments són transferències de diners des del compte d'un usuari al compte d'altre usuari. Es poden fer amb el telèfon mòbil o tablet, mitjançant l'app Vilawatt (disponible per a iOS i Android i descarregable des del web municipal). El Vilawatt tindrà seguretat jurídica i totes les garanties legals i financeres.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article