L’Institut Illa dels Banyols del Prat construeix una reproducció del popular avió del bàndol republicà a la guerra civil

Societat.

La maqueta, que s’ha construït al llarg de deu cursos, s’ha entregat a l’Associació d’Aviadors de la República i ha quedat exposada al Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre.
La maqueta, que s’ha construït al llarg de deu cursos, s’ha entregat a l’Associació d’Aviadors de la República i ha quedat exposada al Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre.

El centre ha cedit en donació a l’Associació d’Aviadors de la República (ADAR) una reproducció d’un avió “Mosca” que durant els últims deu anys han construït els alumnes del Cicle de Grau Superior de Manteniment Aeromecànic del centre.

La maqueta s’ha instal•lat recentment al Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre de Gandesa, on ha quedat exposada de forma permanent al públic.

Els “Mosca” és el nom amb què es coneixien popularment els avions soviètics Polikàrpov I-16, que van ser utilitzats pel bàndol republicà a la guerra civil espanyola.

Fa deu anys, Joan Prieto, professor del mòdul de Materials del cicle de Manteniment Aeromecànic de l’Institut Illa dels Banyols, va decidir, com a pràctiques finals de l’assignatura, construir una maqueta d’aquest popular avió, perquè els alumnes apliquessin d’aquesta manera els coneixements adquirits durant el curs.

La maqueta de l’avió s’ha anat construint al llarg de deu cursos escolars, per la qual cosa, en la seva creació, hi han participat uns 400 alumnes en total. La peça s’ha elaborat amb diversos materials, com ara fusta, alumini, ferro i teixits.

Les dimensions de la maqueta fan la meitat de les que tenia un avió “Mosca” real. Els alumnes d’aquest darrer curs escolar han estat els que han culminat la construcció de la maqueta.

Un cop finalitzada, l’Institut l’ha cedit gratuïtament a l’Agrupació Catalana-Nord-Balear de l’Associació d’Aviadors de la República. Arran d’aquesta cessió, la maqueta ha estat traslladada al Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre de Gandesa, on ha quedat exposada.

L’Institut Illa dels Banyols agraeix la tasca que han fet tots els alumnes de les promocions que han fet possible la construcció d’aquest “Mosca”.

La seva exposició al museu de Gandesa, assenyala el centre, “servirà per enriquir encara més aquest espai i esdevindrà un vincle entre la memòria dels aviadors de la República i els alumnes de mecànica de l’INS Illa dels Banyols”. Joan Prieto, professor que ha impulsat el projecte, assegura que “és un orgull” poder veure culminada l’obra i que s’exposi en un museu.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article