Multitudinari homenatge a Joan N. García-Nieto referent en la lluita social al Baix Llobregat

Societat.

En el decurs de l'acte es va projectar un vídeo produït per Nicolàs Lorite i José Botella.
En el decurs de l'acte es va projectar un vídeo produït per Nicolàs Lorite i José Botella.

L'Auditori de Sant Ildefons de Cornellà acollia ahir un acte de reconeixement i homenatge organitzat per la Fundació Utopia quan es compleixen 25 anys de la seva mort.

L'acte ha comptat amb la presència de diferents personalitats del món de la societat i la cultura catalanes, han intervingut Eduardo Rojo (Fundació Utopia) Benigno Martínez (Comunitat Cristiana) Joaquín Nieto (OIT) Josep Ma. Romero (CCOO BLLAPAG) Carlos de Pablo (UGT Baix Llobregat) i Antonio Balmón, alcalde de Cornellà.

Joan N. García-Nieto París ens deixà un 23 de juliol de l'any 1994, ara fa 25 anys. Pels que el vàren conèixer era una ocasió per recordar el seu paper i el que va representar pel Baix Llobregat.

Cal reconèixer que avui poques persones saben qui va ser i el que va representar en Joan i desconeixen les lluites socials de la comarca, les que la van singularitzar els anys 70 i 80 del passat segle en l'entorn metropolità de Barcelona i que van conformar, en bona mesura, el que és avui.

Si avui el Baix és una terra de progrés i, en certa manera, un paradigma d'inclusió social i diversitat cultural, respon al fet que la vella utopia que pensava en Joan ha estat una realitat en la transformació de la comarca.

En Joan promogué sempre valors, des de l’escola de formació social del Baix per a joves i sindicalistes, en el seu compromís personal amb les CC.OO clandestines i a Bandera Roja primer i en el PSUC. La seva tasca s’adreçava a ampliar el coneixement de les persones, dotant-les de capacitat d’anàlisi del seu entorn laboral i social; coneixement de la empresa capitalista, de la història dels moviments socials, de contacte amb el moviment sindical europeu i del tercer món.

De les darreres teories i anàlisi dels moviments socials, i sempre amb contacte amb líders sindicals i polítics alternatius d’arreu d’Europa i del món.

En Joan ajudava al moviment sindical i social a ampliar el seu enfocament, posant en contacte les lluites del dia a dia amb altres referències, a fi d’ampliar el seu abast per tal que el seu major impacte permetés millores concretes i una major acumulació de forces.

Així mateix, ajudà a obrir canals de solidaritat i aliances amb les lluites sindicals d’altres sectors acomodats econòmicament, interpel•lant-los per aconseguir la seva solidaritat cristiana i/o democràtica.

En el seu sentit més ampli, en Joan cuidava a la seva gent de Cornellà i de tot el Baix Llobregat, però sempre va ser un més a les lluites, aportant sentit sobre el seu abast últim, com a element de transformació i canvi.

Ho feia des de la seva doble dimensió de cristià i intel•lectual, fou un pensador del sindicalisme i del moviment veïnal i un lluitador més entre els constructors de la comarca actual, de la que avui podem gaudir.

Comentaris

Antonio Cornella ll
1.

Magnifico artículo y descripción de la vida y persona de García Nieto,
Tuve la gran suerte de conocerlo

Comenta aquest article