En Centre de mosquits del Baix Llobregat col•labora en la investigació del cas del Dengue autòcton que ha enviat una persona a l’Hospital

Salut.

La pacient, resident al Barcelonès, descarta cap antecedent de viatge a zones on la transmissió del virus és endèmica.
La pacient, resident al Barcelonès, descarta cap antecedent de viatge a zones on la transmissió del virus és endèmica.

Des del primer moment s’ha activat el Protocol de Vigilància i Control de les arbovirosis transmeses per mosquits a Catalunya, i el Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat, els ajuntaments corresponents, l’Agència de Salut Pública de Barcelona i la Diputació de Barcelona, com a organismes implicats en aquest cas, estan posant en marxa les mesures de control del vector -el mosquit tigre- per evitar-ne la proliferació.

Així mateix s’estan realitzant les accions de vigilància del virus en mosquits per part de IRTA-CReSA amb la finalitat de prevenir l’aparició de nous casos.

A Catalunya, cada any es notifiquen a la XVEC casos importats de dengue en persones procedents d’àrees endèmiques, i això fa possible l’aparició de nous casos autòctons, principalment en l’època de proliferació i màxima activitat dels mosquits (primavera, estiu i inici de la tardor).

Des de l’any 2014, en què es va posar en marxa el Protocol, s’han detectat un total de 507 casos de dengue a Catalunya, dos dels quals són autòctons; el primer va ser el passat novembre i el segon és el cas actual.

Tot i que el risc de transmissió a les persones és molt baix, donat l’inici del descens de les temperatures, cal pensar en el diagnòstic de dengue en pacients amb un quadre brusc de malestar general, febre alta, mal de cap i una erupció a la cara que es va estenent pel cos, el tòrax i les extremitats. La pacient d’aquest cas autòcton va requerir ingrés hospitalari i va rebre l’alta dos dies després.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya recorda que la prevenció és el millor mètode per al control de mosquits: el més efectiu és evitar la posta d’ous i el creixement de les seves larves aquàtiques, eliminant o controlant tots els punts d’aigua on pot créixer, com gerros, galledes, plats sota els testos, plants d’animals domèstics, etc.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article