La campanya forestal 2019 a Catalunya finalitza amb un total de 212 incendis forestals 15 al Baix Llobregat

Societat.

La segona meitat de l’ agost no es van produir incendis a la comarca.
La segona meitat de l’ agost no es van produir incendis a la comarca.

Es tracta d’una xifra que se situa per sota de la mitjana dels últims quinze anys, tot i l’elevat risc d’incendi que hi ha hagut durant l’estiu. De fet, s’han registrat diversos episodis de perill molt alt d’incendi i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha hagut d’activar fins a set vegades el nivell 3 del Pla Alfa.

Gairebé una quarta part dels dies de campanya s’ha estat en alerta màxima de perill d’incendi per les altes temperatures i les baixes humitats.

En concret, segons dades provisionals, la superfície afectada pel foc entre el 15 de juny i el 15 de setembre és d’un total de 5.363,94 hectàrees, de les quals el 90% correspon a l’incendi forestal declarat el 26 de juny a la Torre de l’Espanyol (Ribera d’Ebre), que va afectar 5.016,94 hectàrees.

El segon incendi més important de la campanya forestal va ser el declarat el 24 de juliol a Capellades (Anoia), que va cremar 56,10 hectàrees.

Aquest estiu ha estat un dels pitjors dels últims anys quant a perill d’incendi per la manca de pluges i per les condicions meteorològiques d’aquest estiu, amb episodis de calor continuats i episodis de vent i humitats relatives molt baixes.

En concret, la campanya es va iniciar amb una situació prèvia sense grans pluges des de novembre de 2018 i sobretot amb una primavera molt poc plujosa, cosa que ha fet que la vegetació patís un estrès hídric important.

De fet, en els sis mesos anteriors a l’inici de la campanya, pràcticament arreu va ploure per sota de la mitjana, exceptuant zones puntuals del Pirineu occidental.

Els valors més baixos els trobem sobretot al tram final del riu Ebre, on l’anomalia de precipitació fa que en alguns punts plogui només el 20% de la precipitació habitual. Això ha provocat que el risc d’incendi d’aquesta campanya comencés essent molt alt, fins i tot extrem en alguns moments.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article