La Generalitat creu que la reforma horària s’ ha d’ impulsar des dels ajuntaments

Societat.

La reforma horària comença a avançar.
La reforma horària comença a avançar.

“Els municipis i les comarques són part activa de la transformació social i de modernització del país”. Així ho ha afirmat aquest matí la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, durant la inauguració de la jornada El rol dels municipis en la reforma horària, que se celebrava a Manresa, adreçada a càrrecs electes i personal tècnic dels ajuntaments i dels consells comarcals de la Catalunya Central.

Aquesta és la primera de les jornades que dona el tret de sortida a un conjunt de sessions formatives i de contrast que es faran arreu de Catalunya i que aniran adreçades al món local.

Durant la seva intervenció, la consellera ha destacat el “compromís” del món local vers un “tema tan important com el de la reforma horària” i ha subratllat que aquest és un “repte de país”.

Budó ha lamentat que a Catalunya “arrosseguem una desorganització horària que ens desplaça a uns horaris mal plantejats” amb les “conseqüències que comporta per a la salut, la conciliació familiar i laboral i el repartiment equitatiu de tasques domèstiques entre homes i dones”.

En aquest sentit, ha explicat que “la reforma horària és vital per a l’empoderament de les dones” per “deixar enrere una distribució del temps paternalista i eliminar obstacles afegits perquè les dones puguem triar el que volem ser i el que volem fer”. La consellera ha recordat que el Govern està treballant “intensament” perquè aquesta transformació “profunda” sigui possible.

En aquest sentit, ha posat de relleu el desplegament del Pacte per a la Reforma Horària, signat l’estiu del 2017 per més d’un centenar d’entitats i institucions del país i ha explicat que l’objectiu de l’Oficina per a la Reforma Horària, que depèn del Departament de la Presidència, és donar compliment als objectius d’aquest pacte amb l’any 2025 com a primer horitzó.

També ha destacat el “paper d’exemplaritat” de la Generalitat com a primera institució pública del país i ha recordat que el Govern va aprovar el mes de juny passat un paquet d’accions i recomanacions per a la racionalització dels horaris i dels usos del temps a l’Administració de la Generalitat, amb la voluntat que “siguin mesures que serveixin d’exemple cap al conjunt d’administracions públiques del nostre país i, en general, de les organitzacions”.

En aquest punt, ha posat de relleu el “paper cabdal que hi juguen els ajuntaments” per ser l’administració més propera a la ciutadania. Des d’aquesta proximitat tenen un “paper cabdal en la concreció de polítiques d’igualtat per aconseguir una major conciliació de la vida laboral, personal i familiar, i per afavorir la participació ciutadana en iniciatives de la societat civil i en la gestió dels afers públics”.

En definitiva, "per assolir un increment del temps per al descans, més benestar i qualitat de vida per a tothom”. Finalment, la consellera ha encoratjat “entre totes i tots” a “anar aconseguint aquest nou canvi de tendència sobre com ens organitzem i quin són els nostres usos del temps com a societat”. En definitiva, per “guanyar-li temps al temps”, ha conclòs.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article