Gavà rememora els episodis de la Guerra Civil amb l'exposició "1939. L'abans i el després"

Cultura.

La memòria històrica ha de servir perquè no es tornin a produir situacions semblants.
La memòria històrica ha de servir perquè no es tornin a produir situacions semblants.

La fugida dels horrors de la guerra i la mobilització de la ciutadania per a la defensa dels atacs de l'enemic centren les dues instal•lacions que s'han incorporat aquesta setmana a l'exposició col•lectiva "1939. L'abans i el després".

El Museu de Gavà ha inaugurat instal•lacions en el marc d'aquest projecte de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona que commemora els 80 anys del final de la Guerra Civil i en el qual participen 25 museus.

A Gavà, la mostra "Els quatre gavanencs morts en retirada" està dedicada als soldats republicans que van trobar la mort a Gurb l'1 de febrer de 1939, on van ser enterrats en una fossa comuna, senyalitzada posteriorment amb una làpida, i que és un dels objectes presents a l'exposició.

La instal•lació presenta alguns objectes que es conserven al museu que tenen a veure amb aquest episodi com la làpida i una ampolla que va ser trobada dins de la tomba dins de la qual hi havia una nota en què es dona a entendre que van morir en el context d'un combat, l'any 1939 a mans de les forces franquistes. La mostra es podrà veure fins al 31 de desembre amb dues activitats vinculades.

La primera d'elles, a càrrec d'Álvaro Raez, serà un itinerari pel Gavà de 1939 el 12 d'octubre, a les 12 hores. La ruta s'iniciarà al museu, visitant la mostra i en ella es proposa conèixer el marc general en el que es va situar el poble de Gavà després de la Guerra Civil.

L'altra activitat se celebrarà el 14 de novembre, a les 19 hores, i anirà a càrrec de la Doctora Queralt Solé, professora d'Història Contemporània a la Universitat de Barcelona, i especialista en memòria històrica.

Com a responsable de la Unitat de Desapareguts i Fosses Comunes del Memorial Democràtic, explicarà com va anar el procés d'inici de recuperació de les despulles dels assassinats durant la Guerra Civil, i com la fossa de Gurb esdevé un referent per a les intervencions posteriors.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article