Olesa acollirà la presentació d’un nou projecte emmarcat dins el Parc Rural del Montserrat

Societat., Economia.

L’objectiu és desenvolupar l’activitat agroalimentària dels municipis que envolten la muntanya de Montserrat.
L’objectiu és desenvolupar l’activitat agroalimentària dels municipis que envolten la muntanya de Montserrat.

Es tracta del Banc de Terres, que pretén posar en valor terrenys agrícoles que actualment estan en desús o abandonats per tal d’augmentar les terres arables i facilitar l’accés a la terra a la pagesia de la zona.

A Olesa s’han identificat més d’una vintena de terrenys susceptibles d’entrar dins aquest Banc de Terres, gestionat a través del projecte de desenvolupament BCN Smart Rural de la Diputació de Barcelona, una de les impulsores del Parc Rural, i finançat amb fons europeus.

La reunió de presentació del projecte tindrà lloc el dia 10 d’octubre a l’Auditori de la Casa de Cultura d’Olesa, a les 19.00 h, i està adreçada a les persones que tenen terres disponibles i a aquelles que busquin terres per conrear.

Les persones interessades en assistir a la presentació han d’enviar un correu electrònic a l’adreça BancdeTerres@diba.cat abans del dia 3 d’octubre o bé trucar al telèfon 934 022 614 de la Diputació de Barcelona.

El passat mes de març la Diputació de Barcelona va presentar el Pla de gestió i desenvolupament del Parc Rural del Montserrat, que representava un pas important en el camí iniciat l’any 2004 per 16 municipis dels voltants de Montserrat (entre ells el d’Olesa de Montserrat) i la Diputació de Barcelona.

El Pla de gestió i desenvolupament del Parc Rural del Montserrat es basa en l’acord pres entre els agents públics i privats implicats i estableix un marc de cooperació i treball entre ells.

Entre aquestes accions es troba l’impuls del Banc de Terres, per possibilitar que aquestes terres puguin tenir de nou una activitat agrícola i/o ramadera.

En els darrers 50 anys s’ha incrementat amb escreix les hectàrees de terreny urbanitzable al territori que abraça el Parc Rural del Montserrat, mentre que s’ha reduït conseqüentment la zona dedicada al conreu.

El que es busca per al Banc de Terres és que siguin terrenys propers al nucli urbà, amb prou superfície i accessibilitat per a ser explotades.

En el cas d’Olesa, hi ha més d’una vintena de terrenys amb aquestes característiques, amb diferents categories, ja siguin forestals, amb potencial per a la pastura o per al conreu de l’olivera. L’estudi també indica el temps que aquestes terres porten en desús i quines característiques concretes presenten.

Aquests més d’una vintena de terres s’ubiquen en quatre grans zones amb especial potencial: la Creu de Beca, el Pla de can Llimona, la zona propera al costat de la carretera B-120 (d’Olesa a Terrassa) i l’espai proper al polígon i el cementiri de Can Singla.

La presentació del proper 10 d’octubre no només està adreçada a persones propietàries o interessades en conrear terres d’Olesa de Montserrat, sinó també dels municipis d’Abrera, Esparreguera, Ullastrell i Viladecavalls.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article