Primeres passes per l’ esperada rehabilitació de la Torre de Santa Llúcia de Martorell un tresor documentat del 1208

Cultura.

La Torre està catalogada com Bé Cultural d'Interès Local pels seus valors històrics, arqueològics, arquitectònics i socioculturals.
La Torre està catalogada com Bé Cultural d'Interès Local pels seus valors històrics, arqueològics, arquitectònics i socioculturals.

El Pla director, realitzat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) formula una proposta global i final de restauració de la totalitat de l'edifici que actualment es troba en un estat avançat d'abandonament, rodejada de polígons industrials i molt propera a la via del tren d'alta velocitat. L'actuació, a realitzar en diverses fases, preveu una inversió total que supera els tres milions d'euros.

La Torre, que durant més de vuit segles va ser el centre d'una de les explotacions agràries més importants del Baix Llobregat nord, fins i tot va allotjar l'emperador Carles V i posteriorment al seu fill i successor el rei Felip II.

S'estructura a base de diversos cossos juxtaposats al voltant d'un pati rectangular amb l'eix llarg orientat d'est a oest, entre els quals se'n distingeix especialment la capella, adossada a la façana est i d'estil neoromànic.

Pel que fa a l'estat de conservació, en general el conjunt es troba malament, amb zones parcialment enderrocades i una gran part de la teulada esfondrada.

A simple vista també es detecten terres bombats, patologies produïdes per humitats, esquerdes, despreniments de morters d'acabat, acumulacions de runa, plantes i altres patologies que afecten tant a elements estructurals com a elements amb alt valor històric artístic que mereixen especial cura a l'hora de ser restaurats.

El Pla director formula una proposta global i final de restauració de la totalitat de l'edifici, però atesa la seva complexitat i envergadura constructiva, es plantegen fases parcials que corresponen a etapes successives que facin viable la proposta i, sobretot, que permetin la recuperació patrimonial i la disponibilitat d'ús de l'equipament de manera gradual des de l'inici de les intervencions.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article