Fira 2000 s’ endeutarà amb 350MEUR per ampliar del recinte de Gran Via l’Hospitalet i la remodelació de Montjuïc

Economia.

La remodelació dels espais firals de Montjuïc, es vol estrenar coincidint amb el centenari de l’exposició internacional de Barcelona del 1929.
La remodelació dels espais firals de Montjuïc, es vol estrenar coincidint amb el centenari de l’exposició internacional de Barcelona del 1929.

La Junta General d’accionistes de la societat Fira 2000 ha donat ael seu vistiplau al nou projecte financer que servirà per fer front al procés d’ampliació del recinte de Gran Via i de remodelació dels espais firals de Montjuïc de Fira de Barcelona.

D’acord amb el protocol signat el passat 13 de febrer entre les sis institucions que configuren la societat Fira 2000, el projecte aprovat avui estableix els instruments de finançament i els compromisos financers que assumirà cadascuna de les parts, els quals quedaran reflectits en un pacte accionarial.

Les obres implicaran una inversió de 333,15 milions d’euros i està previst que s’inaugurin l’any 2024 en el cas de Gran Via, i al 2029 pel recinte de Montjuïc, coincidint amb el centenari de l’Exposició Universal del 1929.

Per finançar aquest gran projecte d’infraestructures firals, durant el període 2022-2026, i garantir l’equilibri patrimonial de Fira 2000, el finançament s’ha estructurat de la manera següent: Fira 2000 recorrerà a l’endeutament per finançar els 333,15 milions del cost de les obres.

Així, segons el projecte financer, es preveu sol•licitar fins a 350 milions d’euros a la banca: 175 milions a través d’un préstec sindicat o “qualsevol altre tipus de préstec”; i 175 més procedents del Banc Europeu d’Inversions (BEI).

A més, la Generalitat i els ajuntaments de Barcelona i de l’Hospitalet negociaran amb la Unió Europea la possibilitat d’aconseguir 30 milions d’euros de fons europeus.

Aquestes aportacions són proporcionals a la participació que tenen cadascuna d’aquestes entitats a la societat: Generalitat de Catalunya (55,24%); Ajuntament de Barcelona (23,47%); Diputació de Barcelona (7,09%); Àrea Metropolitana de Barcelona (7,09%); Ajuntament de l’Hospitalet (5,54%); i la Cambra de Comerç de Barcelona (1,57%).

El projecte financer també recull el compromís de totes aquestes institucions per continuar amb les aportacions amb un total de 576,07 milions d’euros entre el període 2027 i 2051.

Per fer front al retorn de la càrrega financera associada als préstecs, el conveni preveu incrementar el cànon anual que Fira Internacional de Barcelona paga a Fira 2000 en concepte de cessió d’ús de les instal•lacions firals: dels 8 milions d’euros anuals que aporta en l’actualitat a un total de 12 milions -10 milions de fix i 2 milions en variable- fins arribar a un total de 60 milions d’euros en 5 anys.

Després, l’import del cànon aniria augmentant gradualment, de quinquenni en quinquenni, fins arribar als 116,7 milions per al període 2047-2051, el que es tradueix en 23,3 milions d’euros fixos i 20 milions de variable.

El projecte financer dissenyat per Fira 2000 servirà per fer realitat el nou projecte d’infraestructures de Fira Internacional de Barcelona. Un projecte que passa per l’ampliació i remodelació dels espais firals de Gran Via i Montjuïc.

L’objectiu és afermar el lideratge de la institució en fires i congressos, augmentar el seu nivell de competitivitat a escala internacional, i contribuir a l’activitat econòmica i empresarial del territori. En el cas del recinte de Gran Via, això es tradueix en incrementar la superfície bruta expositiva dels 240.000 m2 a 300.000 m2.

D’aquesta manera, s’obriran les possibilitats de creixement dels salons propis i externs, i Fira Internacional de Barcelona podrà competir amb els equipaments firals més importants a nivell mundial, atraure grans esdeveniments i poder fer diversos certàmens simultàniament. Està previst que les obres d’ampliació s’inaugurin l’any 2024.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article