Olesa primer municipi del Baix Llobregat que s'adhereix a la Xarxa de memòria i prevenció del feixisme "Mai més"

Societat.

Un centenar de municipis d’arreu de l’estat espanyol conformen la xarxa de memòria històrica “Mai més”.
Un centenar de municipis d’arreu de l’estat espanyol conformen la xarxa de memòria històrica “Mai més”.

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat s’ha adherit a la Xarxa de memòria i prevenció del feixisme “Mai més”, projecte impulsat per l’Associació Amical Mauthausen arreu de l’Estat espanyol.

La Xarxa “Mai més” es presentarà públicament el divendres 24 de gener a les 7 de la tarda a l’Auditori de la Casa de Cultura, aquest és un pas mes en tot el treball que ha fet el consistori olesà en matèria de memòria històrica en els darrers quatre anys.

Així ho ha destacat el regidor de Cultura, Xavier Rota, que ha remarcat la importància d’adherir-se a aquesta xarxa de memòria i prevenció del feixisme per “continuar amb l’impuls de la recuperació de la memòria històrica i donar suport a l’associació Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya”.

L’any 2013 l’Amical de Mauthausen va iniciar el projecte Xarxa de memòria i de prevenció del feixisme “Mai més”, amb l’objectiu de crear una xarxa a escala local integrada per centres educatius, entitats i ciutats per educar en la prevenció del feixisme des de la memòria històrica.

L’adhesió implica un compromís per treballar de forma conjunta accions per difondre la memòria dels deportats i de la memòria històrica en general, així com treballar per la prevenció i lluita contra el feixisme.

Relacionat amb el nazisme i els camps de concentració, l’Ajuntament d’Olesa també ha organitzat xerrades i activitats diverses, i va impulsar la instal•lació de les anomenades llambordes Stoppelsteine fetes i col•locades per l’artista alemany Gunter Demnig en record a les víctimes olesanes de l’holocaust.

Els Stolpersteine són llambordins fets de formigó de 10cm x 10cm coberts d’una fulla de llautó en la qual es graven les dades essencials de la persona. L’objectiu és fer aturar el vianant i fer-lo pensar en aquella persona desapareguda, assassinada i torturada pel nazisme.

Xavier Rota ha destacat que Olesa és l’únic municipi del Baix Llobregat que té aquestes llambordes i que s’ha adherit a la xarxa “Mai més”.

A Olesa de Montserrat, el conveni amb Amical de Mauthausen i l’adhesió a la xarxa “Mai Més” suposarà, d’entrada, un canvi al cartipàs municipal. Concretament, la regidoria de Cultura serà aquest 2020 la regidoria de Cultura i Memòria Històrica.

Rota ha avançat que la propera jornada del cicle “Memòria i justícia”, al mes d’abril, es dedicarà a l’exili republicà i es centrarà en els refugiats als camps de concentració de l’estat francès. Les activitats del mes d’octubre es dedicaran al 80è aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article