Una exposició ens transporta a Castelldefels fa 100.000 anys

Cultura.

L’exposició ha estat concebuda per diferents grups de recerca de les universitats catalanes.
L’exposició ha estat concebuda per diferents grups de recerca de les universitats catalanes.

La Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado de Castelldefels (Carrer del Bisbe Urquinaona, 19, 21) acollirà, a partir del 7 de febrer, una exposició amb algunes de les restes arqueològiques trobades en els darrers anys pel Grup de Recerca del Quaternari (SERP) de la Universitat de Barcelona a l’anomenada cova del Rinoceront.

Amb el títol “Espai Prehistòria. Fauna, canvi climàtic i arqueologia al Garraf”, l’exposició neix amb l’objectiu de divulgar com era el clima, el medi i la fauna en aquest territori ara fa 100.000 anys.

La peça central de l’exposició és l’esquelet complet d’una cria d’elefant (Elephas antiquus) d’uns 5 o 6 anys d’edat i que va ser descoberta l’any 2012.

Aquestes restes, de 100.000 anys, són una de les poques evidències de cries complertes d’elefants antics a Europa i es podrà veure per primera vegada en aquesta exposició.

L’espai també acull altres restes molt singulars trobades en el jaciment i que també s’ensenyaran al públic per primer cop, com el crani i la mandíbula d’un rinoceront subadult d’una espècie actualment extingida (Stephanorhinus hundsheimensis) i el crani d’un cérvol mediterrani (Haploidoceros mediterraneus).

Els cérvols mediterranis són també una espècie ja extinta en l’actualitat que va viure al sud d’Europa en els moments càlids, la cova del Rinoceront n’és el jaciment més important, ja que és el lloc on més individus d’aquesta espècie s’han trobat en tot el món.

La cova del Rinoceront és un jaciment arqueològic únic i singular ja que és una de les poques localitats de la conca mediterrània que conté restes arqueològiques compreses entre els 200.000 fins als 80.000 anys.

Es tracta d’un moment cronològic poc conegut i força interessant ja que climàticament va ser un període càlid similar a l’actual i anterior a l’arribada dels grans freds del darrer estadi glacial.

Amb les excavacions s’han descobert nombrosos esquelets animals prehistòrics que permeten estudiar i reconstruir aquest moment. Tanmateix, la descoberta de diferents eines lítiques evidencien un poblament humà molt antic en aquesta zona tant per part dels neandertals (Homo neanderthalensis) com dels primers humans anatòmicament moderns (Homo sapiens).

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article