Homenatge des d’ Argentina i l’ Uruguai a l’ actriu molinenca Margarida Xirgu

Cultura.

La figura de l’actriu baixllobregatina és internacional.
La figura de l’actriu baixllobregatina és internacional.

El Departament de Cultura, en el marc de l’Any Margarida Xirgu i en el 50è aniversari de la mort de l'actriu, organitza un cicle de conferències sobre la intèrpret a l’Argentina i l’Uruguai.

La directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, Àngels Ponsa, participava ahir dilluns, 3 de febrer, a les 19 hores, al Casal català de Buenos Aires i posteriorment participarà el 5 de febrer a les 20 hores, al Teatro Solís de Montevideo, en dues conferències sobre l’exili de Xirgu al continent sudamericà, on l’actriu de Molins de Rei va viure trenta-tres anys.

Amb aquestes conferències es busca recuperar el record d’aquesta gran figura del teatre i també descobrir-la entre el públic neòfit. Les activitats se centren tant en el seu vessant d’actriu com en el de dona transgressora de l'època.

Xirgu va interpretar un ampli repertori de personatges, tant clàssics com de nous talents dramaturgs. Els ponents de les conferències seran: Xavier Albertí, director artístic del Teatre Nacional de Catalunya; Ricardo Ramón Jarne, director del Centro Cultural de España en Montevideo, i Daniela Bauret, directora del Teatro Solís de Montevideo.

Margarida Xirgu i Subirà (Molins de Rei, 18 de juliol de 1888 – Montevideo (Uruguai), 25 d’abril de 1969) va ser una de les personalitats més destacades en el món del teatre del segle XX, en totes les facetes d’actriu, directora i professora.

Després de fer teatre amateur, als 18 anys va començar com a professional al Teatre Romea, on va aconseguir ser una actriu d’èxit, que va augmentar amb les representacions, entre d’altres autors, de Federico García Lorca, amb qui la unia una gran amistat. La seva fama la va portar a fer gires per Sud-amèrica, on es trobava durant la guerra civil i d’on ja no va tornar del seu exili.

A més de seguir actuant, va fundar l’Escola d’Art Dramàtic a Santiago de Xile, i va dirigir la Comèdia Nacional Uruguaiana i l’Escola Municipal d’Art Dramàtic.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article