El segellament definitiu de l’ abocador de la Vall de Joan encara la recta final

Salut.

Es preveu que el segellament de tot l’àmbit de l’antic dipòsit estigui enllestit durant el primer semestre del 2021.
Es preveu que el segellament de tot l’àmbit de l’antic dipòsit estigui enllestit durant el primer semestre del 2021.

El Consell Metropolità de l’AMB va aprovar per àmplia majoria la recepció d’una subvenció per valor de 33,4 milions d’euros provinent de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), destinada a finalitzar les obres de segellament de l’antic dipòsit controlat de la Vall d’en Joan, situat al massís del Garraf, als termes municipals de Begues i Gavà, i que va deixar de rebre residus el 2006.

Les tasques de restauració es van reprendre el desembre del 2018, després de l’aprovació uns mesos abans d’un nou projecte bàsic redactat per l’AMB, que recull les propostes de les administracions implicades i incorpora parcialment les al•legacions i demandes rebudes per part d'entitats locals i entitats naturalistes.

En aquella ocasió, l’ARC ja hi va fer una primera aportació de 3 milions d’euros, el projecte del 2018 proposa estructurar l’espai amb un sistema de motes, a diferència del projecte original, que el dividia en diverses terrasses.

Es va decidir iniciar els treballs per la part superior de l'abocador (la porta de Begues) per tal que les aigües pluvials no s'infiltrin dins la massa de residus i que tampoc afectin les zones ja segellades. La zona que resta per clausurar ocupa unes 40 ha, totes dins del terme municipal de Begues.

Les accions principals que s’estan portant a terme són el segellament superficial del terreny, el control de les aigües pluvials per mitjà d’una xarxa de captació i conducció, i l’extracció i el tractament dels lixiviats i el biogàs provinents de la massa de residus. Aquesta última tasca permet aprofitar el biogàs com a recurs per generar energia.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article