Impuls a la innovació pedagògica en educació ambiental des del Prat

Societat.

La Xarxa "El Prat, escoles més sostenibles" està integrada per 23 centres educatius de la ciutat, dels quals 13 tenen el distintiu d'escola verda.
La Xarxa "El Prat, escoles més sostenibles" està integrada per 23 centres educatius de la ciutat, dels quals 13 tenen el distintiu d'escola verda.

Fins a 9 innovadors projectes d'educació ambiental han rebut subvencions municipals per un valor total de 10.200 euros. Són alguns dels projectes subvencionats en el marc d'una convocatòria municipal per promoure la innovació pedagògica als centres educatius públics.

Una de les línies de subvenció és la d'educació ambiental, però també hi ha dues més per a projectes de diferents àmbits dels centres d'educació infantil, primària i educació especial; i per als centres de secundària, formació de persones adultes i l'Escola Oficial d'Idiomes del Prat. El conjunt de les subvencions per a innovació pedagògica ascendeix a un total de 25.200 euros.

Els projectes "Apropa't a l'hort del Dalí" de l'Institut Salvador Dalí i "Decàleg en acció!" de l'escola Charles Darwin són dos dels projectes d'innovació pedagògica d'educació ambiental subvencionats en aquesta convocatòria.

"Apropa't a l'hort del Dalí" és un projecte centrat en el treball de l'alumnat a l'entorn de l'hort de l'institut, un espai de llarga trajectòria al centre que es va crear l'any 1995 amb la col•laboració de l'Ajuntament del Prat.

Creat com a espai verd amb bassa d'aigua dolça, plantes de riu i zona de vegetació dunar, des de la seva creació s'ha anat ampliant i diversificant.

Aquest curs escolar, vol donar un pas més per treure més rendiment a l'espai, concretament afegint un espai de compostatge i un hivernacle. També es faran censos de flora i fauna i es farà servir la tècnica del fototrampeig per capturar instantànies dels animals (amb la instal•lació de càmeres en llocs estratègics).

A més, es faran activitats d'aprenentatge-servei, en què alumnes de 4art d'ESO, després d'haver adquirit coneixements sobre l'hort, els compartiran amb alumnat de 1er.

A partir d'aquest mes de febrer, participaran directament en aquestes activitats 132 alumnes: 120 de 1er d'ESO, que utilitzaran l'hort durant la seva assignatura de biologia, i 12 de l'aula oberta de 4art d'ESO, que treballen dues hores setmanals en aquest espai verd.

Indirectament, el projecte beneficiarà tot l'alumnat del centre, on estudien 680 alumnes, així com d'altres centres de primària de la zona, que podran visitar-lo puntualment.

"Decàleg en acció" de l'escola Charles Darwin és un projecte basat en el decàleg de bones pràctiques que el centre va elaborar el curs passat i que aquest any s'està començant a traduir en accions concretes.

En cada nivell educatiu es fa èmfasi en diferents punts del decàleg, que contempla aspectes com reduir la generació de residus i promoure el reciclatge de paper i d'altres materials, aprofitar el màxim la llum natural i fomentar l'estalvi energètic i d'aigua, compartir materials per estalviar recursos, usar embolcalls sostenibles per als esmorzars i cuidar l'entorn de l'escola, etc.

A partir d'aquest mes de gener, s'estan fent accions de motivació, sensibilització per a l'alumnat, perquè incorporin pràctiques més sostenibles en el seu dia a dia, que es duen a terme de manera transversal en diferents assignatures i també a les tutories.

En aquests moments, s'han començat aquestes accions amb els 150 infants que cursen educació infantil i, abans de final del curs, s'estendrà entre els 510 alumnes de tota l'escola.

Entre la resta de projectes d'educació ambientals subvencionats, hi ha diversos per reduir l'ús de plàstics o de residus en general, com ara "Bye bye, Ampolles" de l'Escola d'Educació Especial de Can Rigol; "Plàstic d'un sol ús? Si us plau, no siguis pallús!" de l'Escola Jaume Balmes; o Escoles Verdes (Institut Les Salines).

D'altres plantegen activitats de jardineria o al voltant d'un hort per fomentar l'aprenentatge, la cura i el respecte de medi ambient, com ara Berjardí (Escola Bernat Metge), "Ens plantem a l'hort" (Escola Josep Tarradellas), "El jardí mediterrani: espai del nostre entorn natural" (Institut Estany de la Ricarda) i "Enjardinament Zones Baldiri" (Institut Baldiri Guilera).

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article