Xerrada a la pagesia per controlar la plaga del bernat marbrejat al Parc Agrari del Baix Llobregat

Societat.

En una jornada formativa el Departament d’ Agricultura ha explicat als agricultors el comportament d'aquesta plaga d’ origen asiàtic.
En una jornada formativa el Departament d’ Agricultura ha explicat als agricultors el comportament d'aquesta plaga d’ origen asiàtic.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha impartit avui una jornada formativa al Parc Agrari del Baix Llobregat per explicar les accions de seguiment i control de la plaga del bernat marbrejat (Halyomorpha halys) que al setembre de 2019 ja es va observar en cultius agrícoles de mongetera, tomàquet i albergínia al Baix Llobregat.

En els dos últims anys, el Departament ha dut a terme una prospecció d’aquest insecte invasor que ha permès determinar que, de moment, la plaga es localitza principalment en l’entorn urbà i en àrees verdes.

En altres indrets d’Europa, on la plaga va arribar fa més anys, ja està provocant greus pèrdues en alguns cultius agrícoles. És precisament per minimitzar al màxim els danys als cultius que el DARP té previst continuar realitzant, conjuntament amb l’IRTA, els estudis biològics i el disseny d’estratègies de lluita per cercar els moments i mètodes més adients per al seu control.

La jornada ha servit perquè agricultors i tècnics siguin capaços d’identificar aquesta plaga i diferenciar-la d’altres espècies autòctones de bernats.

També han conegut els llocs on se n’ha detectat la presència i sobretot quin protocol cal seguir quan la detectin. Una vegada es localitza un individu de la plaga en un cultiu agrícola, personal tècnic del Servei de Sanitat Vegetal, seguint el protocol establert, es desplaça a la zona per comprovar-ne la presència i també per fer recomanacions als agricultors afectats.

També es facilita la informació sobre aquesta plaga a través de les diferents estacions d’avisos fitosanitaris, el personal tècnic de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) i les cooperatives de les zones afectades.

El Departament té instal•lades trampes de seguiment en punts on encara no s’ha detectat l’insecte, preferentment en espais verds i propers a zones productores agrícoles perquè es considera molt important conèixer l’abast i l’afectació que aquesta plaga pot tenir sobre els conreus agrícoles.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article