CCOO mostra les dades i el nou perfil de les persones ateses pel Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers del Baix Llobregat

Economia.

La memòria del CITE del 2019 posa de manifest que es manté l’increment de l’arribada de persones de Llatinoamèrica que ha arribat al 60 % del total de persones ateses.
La memòria del CITE del 2019 posa de manifest que es manté l’increment de l’arribada de persones de Llatinoamèrica que ha arribat al 60 % del total de persones ateses.

Durant el 2019, des de la oficina del CITE del Baix Llobregat es van atendre 1305 persones, que van realitzar 2103 visites i plantejar 3318 consultes.

Això representa un increment de 242 visites, 231 consultes mes respecte l’any anterior i que el servei del Cite segueix sent una eina útil per a el col•lectiu immigrant a la comarca del Baix Llobregat i que la seva consolidació es una realitat desprès de 35 anys oferint un servei de qualitat.

Per nacionalitats, el primer país és el Marroc, amb un 17,8% del total, seguit de Colòmbia (10,3 %), Paraguai, Hondures (6,8%), Veneçuela (4,7 %), Equador (4,6), Perú (4,2%), Bolívia (3,5%), Argentina (3,1%), Xile (3,1%), Brasil (2,7).

Seguint de Geòrgia, Espanya, El Salvador, Cuba, Senegal, Uruguai, República Dominicana, Nigèria i Mali amb una mitjana del 2,1%.Tanmateix, prop del 58 % de les persones ateses són llatinoamericanes.

La memòria, a més, mostra un increment respecte l’any anterior de les persones sense autorització administrativa per residir i treballar a l’Estat espanyol, que arriba al 61,3 %, en part conseqüència d’aquestes noves arribades però també de l’existència d’una bossa de persones que no han pogut regularitzar la seva situació per les dificultats que genera un mercat de treball de baixa qualitat, atès que es requereix un contracte d’un any a jornada completa.

En aquest sentit, gairebé el 42,9 % de les consultes ateses tenen a veure amb temes relacionats amb a les vies per regularitzar la seva situació administrativa: 20,3 % arrelament social, 6,5% altres formes de regularització vinculades a la petició d’asil o protecció internacional i 16,1% targetes comunitàries.

D’altra banda, s’observa que creix tant el nombre de persones que no treballa, el 47,6 %, i les que ho fan de manera irregular, el 65%. Els principals sectors d’ocupació son el treball de llar, que ocupa el 34,8 % de les persones que treballen, de les quals el 99 % son dones. També és el primer sector pel que fa treball irregular, amb el 73,1% del total de les persones que treballen de manera irregular.

Es consolida, doncs, que la tipologia de la persona atesa al CITE és una dona llatinoamericana, sense autorització administrativa, que treballa de manera irregular al sector del treball de la llar, amb el que això significa de situació precària, ja que se suma la precarietat i invisibilitat del sector a la que ja comporta per si mateixa la situació d’irregularitat administrativa.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article