Gavà ha acollit la tercera jornada de debats i experiències “Per una economia circular i competitiva”

Economia.

És un punt de trobada per a experts que treballen impulsar la conversió del teixit empresarial i les institucions cap a un nou sistema.
És un punt de trobada per a experts que treballen impulsar la conversió del teixit empresarial i les institucions cap a un nou sistema.

La jornada, organitzada per l’Ajuntament de Gavà, l’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’AMB i la Federació Española de Municipios y Provincias, a través de la Red Española de Ciudades por el Clima (RECC).

L’alcaldessa de Gavà i vicepresidenta 2a de la RECC, Raquel Sánchez, ha manifestat que “sense renunciar a ser competitius, cal avançar cap a territoris, ciutats i societats cada cop més sostenibles”.

En aquest sentit ha afirmat que “tot i que hi ha uns compromisos en l’àmbit global, s’ha de posar en valor el paper de les ciutats que fan grans coses. Cal pensar globalment i actuar localment”.

Sánchez ha parlat del treball que a Gavà s’està fent en matèria d’economia circular posant com a exemples el projecte amb la Fundació CETAQUA i Aguas de Barcelona (Gavà Circular) per optimitzar els recursos d’energia, aigua i residus; o el programa Ecoindustria on es treballa les sinergies entre empreses dels municipis del Delta de Llobregat per col•laborar i aprofitar els recursos i els residus entre elles.

Així mateix, ha destacat que “cal aconseguir la que ciutadania estigui cada cop més compromesa i faci canvis en els seus hàbits de consum i en la gestió dels residus”.

La jornada ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Gijón, Ana González que ha parlat de redefinir el capitalisme “volem la vida per viure-la, individualment i col.lectivament, en els nostres pobles i ciutats”.

Per González el canvi de paradigma cal fer-ho des de les persones i on estan les persones “cuidar-nos, cuidar a l’altre, la casa, l’hàbitat i l’entorn. No hem de llançar, hem de recuperar el cicle de la vida. Ciutats circulars que es transformen sense destrucció”.

Per part de l’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’AMB, Héctor Santcovsky ha apel•lat a la importància de la transversalitat de les polítiques de creixement, igualtat i sostenibilitat que s’han d’aplicar de forma conjunta des dels municipis de l’Àrea Metropolitana.

La jornada ha girat entorn tres taules de debat i experiències, en primer lloc s’ha parlat dels sistemes d’indicadors per mesurar la circularitat dels municipis.

A través de tres experiències s’ha posat de manifest la importància dels indicadors per establir els graus de compliments dels projectes circulars que s’estan desenvolupament.

Com a ponents han estat Mª Mar Alonso, coordinadora de l’Àrea d’Acció Climàtica en IHOBE, S.A, institució pionera en l’aplicació de mesures de sostenibilitat; Marina Isasa, responsable de projectes de CETAQUA que ha detallat el projecte Gavà Circular on juntament amb l’Ajuntament de Gavà impulsa la implementació de l’economia circular integralment al territori.

I l’holandesa Sladjana Mijatovic responsable de Sostenibilitat i Economia Circular de l’empresa BPD i amb una llarga trajectòria a Amsterdam, la segona taula ha girat entorn les noves necessitats formatives i ocupacionals derivades de l’economia circular.

En aquesta taula Sonia Ruiz, fundadora de Noima; Ángel Tarriño y Javier Gracia de la Fundació BCN Formació Professionals i; Jordi Segalàs, Director Enginyer Industrial i Director de l’Institut de Recerca i Tecnologies de la UPC han parlat sobre quines capacitats i perfils es necessitaran davant la transformació cap a una economia circular.

A la tercera taula s’ha tractat dels hàbits de compra i consum on els ponents Marta Pons del gabinet tècnic del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona; Sandra Benbow, experta en servitització de la Aston Business Shool (Birmingham); i Anna Bergström, creadora del centre comercial suec Re Tuna, on tot el producte és reciclat.

Han explicat el treball que realitzen en matèria d’economia circular, la reutilització dels productes, els nous models de negocis i la importància de defensar l’agricultura de proximitat.

Finalment, la presidenta de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, Eva Mentor ha fet referència a l’administració pública i el seu paper clau en aquest canvi cap a una economia circular aplicant noves formes de treball.

En aquest sentit ha parlat de “canviar la contractació dels serveis, la gestió de les infraestructures, el desenvolupament urbanístic des d’altres perspectives i impulsar nous desenvolupaments de consum”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article