Pimec posa damunt la taula les afectacions pel Coronavirus a empreses i autònoms

Economia.

La part fosca del Covid19 es comença a fer visible més enllà de la salut.
La part fosca del Covid19 es comença a fer visible més enllà de la salut.

Si continua l’afectació del Covid-19 en els propers mesos, un 65,4% de les pimes i autònoms pensa adoptar les mateixes mesures que ha pres en l’actualitat, mentre que un 24,5% desenvoluparà el teletreball, un 15,5% implementarà aturades parcials d’activitat, un 10,0% iniciarà expedients de regulació d’ocupació (ERO) temporals, i un 5,8%, altres (tancament de l’establiment, canviar la procedència de subministradors, ús d’Skype, cercar altres vies de negoci, concurs de creditors, reducció de personal...).

La patronal ha fet una enquesta entre el teixit empresarial, que constata que prop d’un 35% de les pimes i els autònoms de Catalunya està patint o patirà algun tipus d’afectació derivada del coronavirus.

En la presentació dels resultats de l’enquesta, ‘Impacte del Covid-19 en les pimes i els autònoms de Catalunya’, el president de PIMEC, Josep González, ha assegurat que la situació “és complexa des d’un punt de vista sanitari però també social, laboral i econòmic”.

El president de PIMEC ha afegit que calen més mesures per pal•liar aquesta crisi com “impulsar un procediment abreujat en el cas dels expedients de regulació d’ocupació (ERO) temporals vinculats a situació de força major”, així mateix “l’atur vinculat a la suspensió per un ERTO motivat per aquesta casuística serà recuperable en cas d’acomiadament en els dos anys següents”.

González també ha demanat “suspendre el pagament de cotitzacions a la Seguretat Social per part de les empreses afectades” i en cas de tancament obligatori d’una empresa, i sense que s’hagi declarat la situació d’emergència “el FOGASA hauria de fer-se càrrec d’una part de les indemnitzacions dels treballadors”.

En l’àmbit fiscal, PIMEC proposa implementar “una moratòria mínima en la liquidació de la taxa turística d’un mínim de 12 mesos, l’ajornament de les liquidacions de l’IVA i la congelació temporal en l’aplicació dels canvis en les ordenances fiscals”. El president de la patronal també demana posar en marxa línies de finançament per pimes i autònoms per part de l’ICF, l’ICO i Avalis.

En la seva intervenció, el president de PIMEC Serveis Salut i Social, Antoni Torres, ha volgut transmetre un missatge de suport i confiança a les autoritats sanitàries i socials els ha demanat que “prenguin les mesures oportunes i necessàries, per contundents que siguin, per evitar que aquesta situació vagi a més”.

Per la seva banda, la directora de Relacions Laboral i Negociació Col•lectiva, Elena de la Campa, ha esmentat un seguit de mesures que la patronal recomana a les empreses: preventives, ambientals i organitzatives, com per exemple, revisar els plans de contingència i els protocols de riscos laborals o mesures de flexibilitat com el teletreball.

Finalment, el gerent de l’Àrea Institucional de PIMEC, Àngel Hermosilla, ha explicat que l’enquesta ha estat realitzada entre els dies 5 i 10 de març a més de 1.000 empreses, tot aportant dades segmentades per territoris, dimensió i per sectors.

A continuació, ha donat a conèixer algunes xifres: un 35,1% de les empreses i autònoms enquestats està registrant una contracció en les vendes o una anul•lació de reserves, que es pot estimar en un 10-15% de mitjana.

D’altra banda, un 28,1% està experimentat un escanyament en l’aprovisionament de materials i components, sobretot dels procedents d’altres països, mentre que un 23,9% manifesta tenir perill de ruptura d’estocs.

Sobre l’impacte pel que fa a anul•lacions de viatges previstos i de visites de clients o proveïdors, ha posat en relleu que “és notable: un 43,3% i un 39,7%, respectivament”.

A més, ha destacat que la majoria de les pimes i autònoms coneix el protocol bàsic recomanat per les autoritats públiques i manifesta seguir-lo, i una part significativa ha implementat noves pautes d’higiene.

“Un 21,0% de les empreses i autònoms apunta patir un augment de costos, i un 18,0% registra tensions de tresoreria”, ha explicat després de dir que l’afectació des del punt de vista laboral, de moment, “és reduïda”, ja que només un 6,0% pateix un augment de baixes i un 10,1% indica un deteriorament del clima intern.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article