Els Mossos alerten que proliferen els delictes per Internet gràcies a l’ efecte confinament i fan una campanya de recomanacions

Societat.

Desgraciadament els delinqüents no descansen ni en aquests episodis.
Desgraciadament els delinqüents no descansen ni en aquests episodis.

Els agents de la Policia de la Generalitat treballen per detectar atacs realitzats per ciberdelinqüents i alerten la ciutadania de campanyes actives de ramsonware (segrest de dades que s’obté a partir de la instal•lació d’un programa maliciós, que restringeix l’accés total o parcial de les nostres dades i pel qual els cibercriminals demanen un rescat econòmic) i phising (engany a víctimes fent-se passar per empreses, persones o organitzacions per tal d’aconseguir dades o informació confidencial) relacionades amb la recerca d’informació vinculades al COVID-19.

Els Mossos recomanen que s’incrementin les mesures de seguretat i es desconfiïn dels correus electrònics, SMS i informacions que no provinguin d’organismes i entitats governamentals o oficials.

Es tracta de posar en coneixement a tots els professionals vinculats a l’àmbit de la ciberseguretat, del teixit empresarial, dels organismes sanitaris vinculats a la investigació científica en l’àmbit del coronavirus i a la ciutadania en el seu conjunt, d’un increment de casos d’intrusió a sistemes informàtics i ordinadors pels sistemes coneguts com a phising i ramsonware.

L’increment massiu del teletreball i de l’ús particular de dispositius electrònics s’ha convertit en una finestra d’oportunitat per a aquests delinqüents que han vist la possibilitat d’obtenir dades de caràcter empresarial, privades o de targetes i comptes bancaris.

Un dels nínxols d’actuació d’aquest delinqüents té a veure amb la necessitat de la ciutadania per obtenir informació relacionada amb els efectes del covid-19 donat el nivell d’estrès dels canals d’informació que proporcionen els serveis mèdics, de protecció civil o vinculats a qüestions d’abastiment.

Els consells per evitar ser víctima d’un phishing o facilitar l’accés a un ransomware tant a nivell particular com a nivel empresarial, començarien per augmentar l’atenció sobre el correu electrònic o els serveis de missatgeria instantània dels missatges que rebeu en relació amb informació vinculada al COVID-19, en els casos de missatges que us convidin a descarregar o accedir a un enllaç sospitós.

Eviteu obrir enllaços que no esperàveu a webs, documents i fitxers en relació amb el COVID-19 adjunts als correus electrònics i no descarregueu programaris i/o aplicacions no oficials als dispositius mòbils per obtenir informació de l’abast internacional del COVID-19.

Abans de clicar un enllaç o descarregar un fitxer adjunt d’un correu electrònic, SMS o altre mitjà, avalueu el seu origen i si és urgent, pel que fa al teletreball es recomana seguir els estàndards de seguretat de la vostra organització.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article