El Pla director urbanístic Vies Blaves que vertebrarà el Baix Llobregat amb la resta del territori continua rebent reconeixements

Societat.

A Martorell confluiran dues Vies Blaves, les tres actuacions requeriran una inversió de 20 milions d’euros.
A Martorell confluiran dues Vies Blaves, les tres actuacions requeriran una inversió de 20 milions d’euros.

El Pla ha rebut el premi Territori - Enric Lluch de La Societat Catalana d’Ordenació del Territori per, «la seva simplicitat i alhora la seva alta capacitat de transformació d’un territori i la seva replicabilitat».

Més de 18 projectes d’un ampli ventall d’àmbits i camps de l’ordenació territorial, el planejament urbanístic, la recerca i la gestió de la ciutat i el territori s’han presentat enguany als premis Catalunya de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori, que compten amb dues convocatòries: el Premi Territori - Enric Lluch i el Premi Catalunya d’Urbanisme - Manuel de Solà-Morales.

El jurat dels premis ha valorat que el projecte de les Vies Blaves, impulsat també pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, «sent tot just una formalització en el pla legal d’un itinerari fluvial, es constitueix com una eina urbanística per donar cobertura a l’ús social del gaudi, respectuós del medi natural, d’accés universal a totes les persones, permetent la descoberta del territori de forma pausada, i afavorint la percepció del paisatge i del territori».

Les Vies Blaves és un projecte de recuperació de les lleres del riu Llobregat, Anoia i Cardener, una de les àrees més dinàmiques d’Europa, amb un urbanisme de gran complexitat i que aplega 65 municipis.

Un total de 5,2 milions de persones, el 70% dels catalans, hi viu o es troba a menys de mitja hora de distància. Per la dimensió del projecte, és una actuació inèdita al sud d’Europa.

Les Vies Blaves s’estructuraran en tres branques, la principal és la del Llobregat, que recorrerà els 186 quilòmetres al llarg de les comarques del Berguedà, el Bages, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Barcelonès.

S’iniciarà a les fonts del riu, a Castellar de N’Hug, i finalitzarà a la desembocadura d’El Prat de Llobregat, unint indrets com Sant Benet de Bages, Montserrat i 15 colònies tèxtils, el recorregut principal es podrà completar amb fins a 100 quilòmetres més de possibles variants i enllaços.

En el cas de la del Crdener, s’habilitaran 50 quilòmetres d’itineraris pel Bages, entrant a la demarcació de Barcelona per Cardona i confluint amb la Via Blava Llobregat a Castellgalí. s.

La Via Blava Anoia seguirà el riu al llarg de 70 quilòmetres per l’Anoia, l’Alt Penedès i el Baix Llobregat, començarà a la confluència dels camins de Calaf, Sant Matí Sesgueioles, Montmaneu i Argençola; continuarà per Jorba i s’unirà a la Via Blava Llobregat a Martorell.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article