El Castell d'Eramprunyà de Gavà comença nova fase d'excavació arqueològica i restauració arquitectònica

Cultura.

L'acció de l'aigua és un dels elements que més ha afectat tant les estructures arquitectòniques com els sediments d'interès arqueològics conservats.
L'acció de l'aigua és un dels elements que més ha afectat tant les estructures arquitectòniques com els sediments d'interès arqueològics conservats.

Aquesta setmana ha començat una nova campanya de treballs d'excavació arqueològica i de consolidació arquitectònica al castell d'Eramprunyà.

Es tracta de la primera intervenció inclosa al seu Pla director del conjunt monumental, un document redactat per Arcadio Arribas i Cecília Sanjurjo, tècnics del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona, lliurat a l'Ajuntament l'any 2017, que recull les actuacions a realitzar per garantir la pervivència del conjunt monumental i potenciar-ne el coneixement entre la ciutadania.

Els treballs, que s'allargaran durant quatre mesos, s'encabeixen en l'anomenada etapa 0 del Pla que inclou les intervencions prioritàries per preservar el castell, comportaran una inversió de 200.000 euros, subvencionada per la Diputació de Barcelona dins del Programa complementari de reforma i millora d'equipaments locals en l'apartat d'Edificis singulars i elements patrimonials.

La intervenció ha estat projectada per l'arquitecte Roger Guitart, que dirigirà els treballs en col•laboració de l'arqueòleg i arquitecte tècnic Eduard Piriz.

Les obres han estat adjudicades a l'empresa Rècop Restauracions i s'executaran atenent escrupolosament totes les mesures de seguretat establertes amb motiu de l'alarma sanitària per la COVID-19.

L'actuació inclou bona part de les intervencions considerades prioritàries en el Pla director del castell d'Eramprunyà per garantir la integritat del monument i la seguretat de les persones.

Així, les intervencions previstes inclouen l'ampliació del perímetre de tancament de protecció del recinte monumental, que ara deixa exposades tot un seguit d'estructures.

Aquests treballs permetran incorporar al conjunt monumental el tram principal de la muralla i les darreres troballes arqueològiques, amb possible base d'una torre de la muralla i les construccions annexes actualment fora del recinte i que queden desprotegides.

La condició de Bé Cultural d'Interès Nacional del castell d'Eramprunyà ha obligat que el projecte arquitectònic hagi estat aprovat per la Comissió de Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat.

La intervenció també s'executa en coordinació i amb el vistiplau del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona.

L'Ajuntament de Gavà, conscient de la necessitat d'estudiar el substrat rocós del turo del castell per identificar i mesurar el risc de despreniments que afectin la seva estabilitat, ha decidit finançar l'estudi geològic amb recursos propis i que està en procés de realització. La consolidació de la cisterna del recinte sobirà es posposa, atès que està protegida amb una coberta metàl•lica.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article