Troben al Castell de l’ Eramprunyà de Gavà el que podria ser l’ artefacte bèl•lic més antic del Baix Llobregat

Cultura.

Estem parlant de dues bales de pedra, una d'elles d'un pes considerable de més de 150 kg.
Estem parlant de dues bales de pedra, una d'elles d'un pes considerable de més de 150 kg.

Al Museu de Gavà ja es conserva un projectil de bombarda de gres vermell -probablement local- trobat al castell, cedit al Museu de Gavà per Pablo Daniel Vic l'any 1980.

Des del Par Arqueològic Mines de Gavà informen que ben iniciats els treballs d'excavació del mur del recinte exterior del Castell, s'han trobat dos projectils de bombarda.

Tan bon punt el Museu de Gavà pugui reobrir les seves portes, us recomanem la visita a l'exposició temporal "PROJECTILS", en ella us donaran més pistes sobre aquestes bales i els ginys que les disparaven.

Les bombardes van ser les primeres màquines d'artilleria amb pólvora. Es van utilitzar entre finals del segle XIV i principis del XVI, el seu tir era tens i rasant.

Tenien un abast que va arribar als 2.000 m, tot i que l'abast eficaç era només d'uns 100 a 200 m, que era la distància des de la qual s'empraven normalment.

Les operacions de càrrega i de punteria eren molt lentes, per això només podien efectuar uns vuit tirs al dia, el pes dels seus projectils de pedra oscil•lava entre els 5 i els 150 kg, mentre que els de ferro, que també van ser utilitzats, podien arribar fins als 250 kg.

Està documentat que almenys dues armes d'aquest tipus, de grans dimensions, van ser utilitzades en el setge al castell d' Eramprunyà, que va tenir lloc l'any 1469 durant la Guerra Civil Catalana (1462-1472).

En aquesta guerra la Diputació del General del Principat de Catalunya, es van enfrontar al rei Joan II. Jaume Marc IV, baró d' Eramprunyà, va prendre partit pel bàndol reial i per això les forces contràries al rei van posar setge al seu castell amb ell a dins.

La bombarda utilitzada pels atacants els va permetre trencar-ne els murs i deixar el castell molt malmès. finalment, el van fer presoner.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article