Raquel Sánchez Alcaldessa de Gavà recentment escollida vocal de l’ Institut Cerdà reflexiona envers el desprès de la pandèmia

Societat.

A la sessió s’ha posat en relleu la necessitar d’avançar cap a unes ciutats més sostenibles, repte on la mobilitat juga un paper determinant.
A la sessió s’ha posat en relleu la necessitar d’avançar cap a unes ciutats més sostenibles, repte on la mobilitat juga un paper determinant.

Sánchez, ha participat en la jornada organitzada per l’Institut Cerdà “Nous escenaris a les ciutats catalanes arran de la crisi de la COVID-19“.

Una sessió virtual en què també hi han pres part, Marta Madrenas (alcaldessa de Girona, Josep Mayoral (alcalde de Granollers), Pau Ricomà (alcalde de Tarragona), Miquel Pueyo (alcalde de Lleida) i Carles Cabrera (director general de l’Institut Cerdà).

A la sessió, els responsables municipals han compartit reflexions sobre els reptes a curt i llarg termini que tenen els municipis i ciutats de Catalunya arran de la pandèmia i les eines i recursos necessaris per afrontar-los.

Els alcaldes i alcaldesses han coincidit a assenyalar que la crisi ha posat en evidència la necessitat d’afrontar i gestionar la desigualtat social, que s’ha agreujat amb l’emergència sanitària, i de reforçar els canals de suport als col•lectius més vulnerables, a les dones i als infants.

Que és cabdal seguir reforçant la digitalització i la col•laboració publicoprivada, ,i avançar cap a un nou model de ciutats que només es podrà desenvolupar incloent-hi la ciutadania i tenint cura d’ella.

Raquel Sánchez ha afirmat que “les ciutats ens hem trobat amb una crisi mundial d’uns efectes devastadors. Hem hagut d’actuar com sempre fem els ajuntaments, des de la proximitat i des de la immediatesa que es donen els serveis públics que tenim articulars. En un primer moment, establint els sistemes per protegir la salut de les persones, però sobretot dels col•lectius més vulnerables. Hem duplicat esforços i, en aquesta tasca, la digitalització i el teletreball ens ha ajudat a ser al costat d’una ciutadania que estava confinada a casa”.

Segons els responsables municipals, la crisi de la COVID ha posat de manifest que cal tenir en compte el món municipal en la presa de decisions. També en temes que consideren essencials com és de l’habitatge.

En aquest sentit, Raquel Sánchez, ha indicat que la crisi agreujarà el problema de l’accés a l’habitatge, compartit per tots els municipis i, sobretot, pels de l’entorn metropolità que veuran incrementada la pressió.

“La pandèmia ens ha demostrat que no només hem de fer habitatges sostenibles sinó també saludables. Uns habitatges que, davant de situacions d’emergència com aquesta, permetin que les persones tinguin unes condicions de vida digna i que, alhora, l’entorn no generi encara més desigualtat”.

Per a l’alcaldessa de Gavà, “és important garantir el dret fonamental a l’accés a l’habitatge, però també cal replantejar-nos el model: quin tipus d’habitatge fem, en quin model de ciutat i en quin model d’espai públic.”

Sànchez s’ha referit a la necessitat de reforçar les capacitats de governança i els models de col•laboració amb el sector privat i el sector social. “En aquesta crisi ens estem sortint gràcies a que tothom ha posat el seu compromís, el seu coneixement i la seva voluntat al servei de tota la ciutat.”

I posava la col•laboració publicoprivada com a exemple que s’ha traduït, “en la fabricació de material de protecció per part de les nostres empreses. Cal seguir aquesta línia, refermar el compromís no només del teixit empresarial, sinó també de les universitats, de la societat civil per abordar els reptes que ens planteja la crisi sanitària”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article