Un acord entre els principals sindicats i entitats municipalistes vol garantir la seguretat de treballadors i treballadores d’ ens locals amb el final de l’ estat d’ alerta

Societat.

L’ acord es va signar aquest divendres.
L’ acord es va signar aquest divendres.

La Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis, i els sindicats UGT i CCOO ha signat un acord per a la creació d’una comissió de seguiment que vetlli perquè els ens locals catalans puguin afrontar un desconfinament i retorn progressiu del seu personal amb totes les garanties. La comissió es constituirà abans de finals d’aquest mes de juny de forma estable.

Aquest acord parteix de la trobada que es va fer a finals de maig per abordar els criteris unitaris per actuar en l’àmbit social i laboral en la desescalada de la crisi de la Covid-19 i facilitar la reincorporació progressiva del personal de l’administració local.

Aquesta reincorporació sempre ha d’anar acompanyada amb l’adopció de mesures de seguretat i salut en matèria de prevenció de riscos laborals corresponent a cada lloc de treball.

L’acord crea un marc estable de relacions entre entitats municipalistes i sindicats per vetllar per les necessitats del món local i posa èmfasi en les mesures que l’administració local ja ha posat en marxa per protegir el seu personal del risc i garantir, al mateix temps, la prestació de serveis essencials per a la ciutadania.

Les recomanacions acordades estan pensades, sobretot, per les administracions que no tenen cap acord amb representants del seu personal per tal que els pugui servir d’orientació, com a condicions mínimes.

Les recomanacions acordades aconsellen als ens locals disposar de mitjans per elaborar plans de contingència per preveure la reincorporació progressiva, preveient mesures preventives, mesures de reorganització interna i flexibilitat horària, mesures d’aforament i distanciament social, equips de protecció individual i les condicions d’accés de la ciutadania a espais públics.

També estan pensades per contemplar situacions si es produís un nou confinament. També inclouen criteris sobre la modalitat de teletreball a distància o la desconnexió digital per garantir el temps de descans o intimitat familiar i personal.

Al mateix temps, es contempla la necessitat de dotar de mecanismes per anar incorporant el teletreball en el funcionament ordinari de les administracions locals, i establir criteris en relació a vacances, permisos, activitats formatives, serveis d’atenció al públic, processos selectius i provisió de llocs de treball, reunions o viatges de treball.

La comissió de seguiment s’ha establert també amb l’objectiu que pugui elaborar noves propostes de mesures o exercir funcions de mediació entre administracions locals i representants dels seus treballadors.

L’acord entre les entitats municipalistes i sindicats l’han signat la presidenta de l’FMC, Olga Arnau; el president de l’ACM, Lluís Soler; el secretari general de CCOO de l’FSC de Catalunya, Manuel Fages; el coordinador del sector d’administració local de CCOO, Enric Quílez; i, per part d’UGT, el secretari d’administració local d’FeSP, José Antonio Fernández.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article