Creat a nivell estatal el Hub d’Innovació en Economia Circular liderat per Gavà

Economia.

La sessió virtual celebrada sota l'organització de l'Ajuntament de Gavà i TECH Friendly, ha estat el punt de partida del nou espai de col•laboració i intercanvi.
La sessió virtual celebrada sota l'organització de l'Ajuntament de Gavà i TECH Friendly, ha estat el punt de partida del nou espai de col•laboració i intercanvi.

A més de l'Ajuntament de Gavà, l'integren els Ajuntaments de Sevilla, Gijón, Sant Ferran i Sestao; les entitats públic-privades Aigües de Barcelona i CETAQUA, i els organismes privats Vodafone i TECH Friendly.

Raquel Sánchez ha presentat el nou espai col•laboratiu en el seminari virtual “Innovation & Circular Cities”, aquest ha comptat amb la participació de Carmen Durán, consellera tècnica de la Subdirecció General d'Economia Circular i de la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

En la seva intervenció, Durán ha detallat la nova Estratègia Espanyola d'Economia Circular aprovada el passat 2 de juny. També s'han presentat en dues taules de treball les visions estratègiques i els projectes innovadors sobre circularitat que estan desenvolupant els integrants del Hub.

En l'àmbit de l'aigua han participat l'alcaldessa de Sant Fernando, Patricia Cavada; Catalina Balseiro, Directora d'Innovació i Coneixement d'Aigües de Barcelona, i Gonzalo Fernández, Director de Desenvolupament de Negoci de Smart Cities, IoT, Big Data & Sanitat de Vodafone.

Per part seva, en la taula d'energia, han intervingut els Patricia García, Directora general d'Innovació i Promoció de l'Ajuntament de Gijón; Luis Karlos Delgado, Director Gerent de Sestao Berri, i Esperanza Caro, Directora General de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Sevilla.

En aquest fòrum, l'alcaldessa de Gavà ha posat de manifest que “la crisi econòmica derivada de la Covid-19 ens obliga a reflexionar sobre el model de creixement i desenvolupament econòmic tradicional. És evident que no podem continuar amb les mateixes pautes de creixement que hem vingut implementat. I és la nostra obligació contribuir a un canvi sistèmic a partir del qual s'avanci, des de la col•laboració, cap a un nou model més circular, més sostenible i més resilient”.

El nou espai de col•laboració i treball permetrà, segons Sánchez, “afrontar reptes renovats i revalidar aquells pels quals portem anys treballant”. En aquest sentit ha recordat la participació activa de Gavà en xarxes de reflexió i acció que promouen la transició cap a l'economia circular.

La ciutat és membre de la Red de Ciutades por el Clima, vicepresidida per l'alcaldessa; de la Red Innpulso; del Pacto de Alcaldes por el Clima y la Energía, i una dels impulsores de la “Declaració de Sevilla: Ciutats per una economia circular”.

Gavà també és la primera ciutat espanyola, i la 30a del món, a assumir els principis Water Wise Cities, promoguts per la IWA (International Water Association,) per a promocionar l'ús racional dels recursos hídrics.

“Volem fer de Gavà una ciutat que lideri una autèntica revolució verda, posant en el centre de les nostres polítiques la sostenibilitat i la circularitat”, ha subratllat.

Des del hub es traccionarán diferents iniciatives: jornades d'intercanvi i d'identificació d'oportunitats; activació de projectes concrets sota un enfocament innovador de productes, serveis, models de negoci i de consum amb fonts de finançament concretes per a desplegament de projectes d'economia circular a nivell urbà.

“També amb una mirada internacional, que ens ajudi a inspirar-nos amb les millors bones pràctiques de ciutats circulars europees i teixir aquests llaços d'intercanvi”, ha assenyalat l'alcaldessa.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article