La transformació de l’antic abocador del Garraf avança per damunt de les previsions “culminant el seu retorn a la natura i a l'ús públic"

Societat.

El projecte de restauració paisatgística de l’abocador ha resultat guanyador d’un gran nombre de premis.
El projecte de restauració paisatgística de l’abocador ha resultat guanyador d’un gran nombre de premis.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat de l’alcaldessa de Begues, Mercè Esteve, i el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, han visitat el dipòsit controlat de residus de la Vall d’en Joan, entre els termes municipals de Begues i Gavà, on es duen a terme treballs de clausura i restauració paisatgística.

Durant la visita, Calvet ha assenyalat que “el dipòsit està culminant el seu retorn a la natura i a l’ús públic, un espai que es pugui utilitzar” i ha posat en valor que aquest procés està comptant “amb molt reconeixement internacional”.

El conseller ha posat de relleu que “els anys 80 hi havia a Catalunya 2.000 abocadors i fruit d’una constant política de gestió de residus hem aconseguit reduir-la a uns 25 que hi ha actualment”.

Així, “hi ha un esforç de les administracions de seguir administrant bé la política de residus: reutilització, reducció i reciclatge, i també infraestructures com aquesta en fase de tancament”, ha exposat.

Al mateix temps, ha fet una crida a la coresponsabilitat de la ciutadania: “com més capaços siguem de separar els residus, més capaços serem de fer una correcta gestió de residus”.

I ha remarcat la necessitat de continuar treballant en aquesta línia, atès que “encara es dipositen el 35% dels residus generats a Catalunya i la UE ha determinat que el 2030 només n’hi puguin arribar el 10%”.

El conseller també ha posat en valor que projectes de clausura i restauració com aquest permeten evitar emissions de CO2 a l’atmosfera i per tant permeten lluitar contra el canvi climàtic, ja que els abocadors són emissors de metà i de CO2. El dipòsit controlat de la Vall d’en Joan, de titularitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), es troba tancat des del 2006.

Des del 2018 s’estan executant les obres de restauració de 40 hectàrees de la part superior, gràcies a una inversió de 33,4 milions de l’ARC, les obres havien quedat pendents el 2010 per manca de fons.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article