Neix l’Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública per impulsar la titularitat propietat i gestió públiques de les xarxes elèctriques

Política.

Una cinquantena d'ajuntaments catalans han sumat esforços per constituir l'AMEP.
Una cinquantena d'ajuntaments catalans han sumat esforços per constituir l'AMEP.

Ahir es va presentar l’ entitat al públic a Terrassa, cal destacar que fins al moment des del Baix Llobregat només El Prat s’ ha incorporat a la iniciativa, l'AMEP vol esdevenir una xarxa de municipis i entitats compromesos amb la gestió pública de l'energia.

L'acte ha comptat amb la participació virtual d'alcaldes, regidors i portaveus de 10 municipis i 2 entitats, en representació de tots els municipis i organitzacions compromeses amb aquesta iniciativa.

La nova associació té tres objectius principals: impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d'energia elèctrica; desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model energètic que sigui just, democràtic i sostenible; i assessorar els municipis que tinguin aquests mateixos interessos.

El primer pas per impulsar la seva creació ha estat elaborar un protocol d'intencions per constituir l'AMEP, signat per una cinquantena de municipis i entitats, entre ells l'Ajuntament del Prat.

En total, als municipis que han subscrit el protocol, entre els quals estan les quatre capitals de província catalanes, hi viuen 2.665.938 persones, el 34,5% de la població catalana.

L'AMEP espera que, en les properes setmanes, es vagin afegint a aquesta iniciativa més ajuntaments, entitats públiques, sectors acadèmics i societat civil organitzada. En aquests moments, ja compta amb l'adhesió de la Xarxa per la Sobirania Energètica i l'Associació de Micropobles de Catalunya.

La previsió és que després de l'estiu s'aprovin els estatuts de l'AMEP als plens municipals dels ajuntaments adherits i que, durant el mes d'octubre, se celebri l'assemblea general constituent de la nova entitat a Terrassa.

El model energètic actual general grans costos ambientals, socials, econòmics i de salut que, en el context actual d'emergència climàtica, cal modificar per anar cap a una transició energètica que requereix una profunda reforma del model de distribució d'energia elèctrica i de la qual els Ajuntaments són part fonamental.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article