Presentat a Castelldefels un projecte per desenvolupar un sistema de mesura ràpida de la qualitat de les aigües de bany

Societat.

El nou sistema farà possible que els punts de control siguin llocs variables, no com ara, que s’agafen les mostres des d’una estació fixa.
El nou sistema farà possible que els punts de control siguin llocs variables, no com ara, que s’agafen les mostres des d’una estació fixa.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presentat el projecte d’investigació en què treballen l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) per desenvolupar un nou sistema de detecció i monitorització de microorganismes no desitjats (principalment enterococs intestinals i escherichia coli) en l’aigua.

El projecte pretén millorar la presa de decisions en la gestió dels episodis de contaminació a les platges, i aigües de bany en general, en episodis de pluja o possibles episodis de contaminació.

L’ACA destinarà 578.000 euros per desenvolupar aquest nou sistema de control en el període comprès entre 2020 i 2023, que farà possible detectar d’una manera més ràpida les possibles alteracions de la qualitat de l’aigua de bany, amb un termini no superior a les tres hores.

Cal tenir en compte que en l’actualitat, el sistema que es fa servir permet disposar de resultats en un període comprès entre les 24 i les 48 hores.

El conseller s’ha referit a la millora que s’ha produït en la qualitat de les aigües de bany en les darreres dues dècades i mitja explicant que “en els anys 90 del segle XX, només el 24% de les platges tenien una qualitat de l’aigua excel•lent, mentre que avui en tenim el 94%”.

“Tot això”, ha destacat, “s’ha aconseguit donant compliment a la directiva europea de les aigües de bany, però volem anar més enllà, avançant en innovació”, perquè “allà on ara hi tenim un sistema de control, podem millorant substancialment, anant més enllà del compliment de la legislació, i millorant el medi natural i la qualitat de vida de les persones”.

Calvet també ha defensat “la fiscalitat ambiental finalista, com el cànon de l’aigua, que ens vam inventar i que va costar implementar, però que ens ha permès arribar on som ara” permetent finançar i dur a terme a l’ACA projectes com el que s’ha presentat avui.

El control analític es podrà fer en el mateix lloc de la presa de mostres (des de la platja, des del cotxe o des d’un laboratori mòbil), facilitant així l’obtenció ràpida de resultats i facilitant la presa de decisions.

La col•laboració entre l’ACA i l’ICFO també preveu integrar un sistema de monitorització de la presència de fitoplàncton. És habitual durant l’estiu que hi hagi platges que en funció de les seves característiques (platges tancades, amb poc onatge i amb temperatures elevades) puguin tenir proliferacions de fitoplàncton.

En la majoria dels casos, aquests episodis no són nocius per als banyistes i únicament destaquen per donar una diferent coloració de l’aigua.

Amb aquest projecte es pretén, per tant, poder analitzar també in situ i de forma ràpida les concentracions de fitoplàncton responsables de les proliferacions.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article