El Sindicat de Llogateres de l'Hospitalet denuncia “la passivitat, la immobilitat i la negativitat del govern local en habitatge”

Societat.

Avui es voten al ple dues mocions en polítiques d'habitatge que van en direccions oposades per garantir-lo com un dret universal.
Avui es voten al ple dues mocions en polítiques d'habitatge que van en direccions oposades per garantir-lo com un dret universal.

Asseguren que pretén aprovar una moció, “sense mesures concretes per fer front a la crisi d'habitatge i amb la finalitat d'augmentar l'alarmisme social i donar l'esquena a una llei, que afortunadament no depèn de la seva decisió, que compta amb el recolzament del Parlament de Catalunya i de més de 4.000 entitats socials, econòmiques i culturals.”

Segons el sindicat, s'espera que es descarti en la votació la moció de recolzament a la llei de regulació de lloguers. Malgrat només es tracta d'una declaració d'intencions – la llei entrava en vigor dimarts 22/09 i l'Hospitalet ja està declarat com a municipi en una àrea de mercat en tensió – el recolzament per part del PSC ajudaria a posicionar al Govern Central, que està sent instat per entitats a reproduir la llei a nivell estatal.

Concretament a l'Hospitalet el lloguer ha pujat un 34% entre 2013-2019 (font Idealista) mentre que els salaris han augmentat un 6% (font INE) en el mateix període.

Sí que s'espera que s'aprovi la moció per la creació d'un pla Municipal en contra de la Ocupació Il•legal i un Pla de Seguretat per donar major protestat a la policia local, "augmentant l'alarma social que existeix per un problema residual que no és més que la conseqüència d'una mala política en matèria d'habitatge." 

A l’ estat espanyol existeixen 3.500.000 habitatges buits i l'any passat es van registrar entorn 14.621 denuncies per ocupació(font El Publico), per tant, és en primer lloc un fenomen secundari.

Segons el cens realitzat per Obra Social Barcelona (publicat 2018), el 72% dels habitatges ocupats a Catalunya pertanyen a la banca o fons d'inversió, el 10% a grans propietaris, el 6% a l'administració pública i el 5% a petits propietaris.

A més, la moció presentada per Cs insta a l'Ajuntament a sol•licitar la modificació de la llei 17/2019 de mesures urgents per millorar l'accés a l'habitatge, en l'article que requereix als grans propietaris oferir un lloguer social a les famílies en situació de vulnerabilitat que porten més de sis mesos vivint en un pis de fons d'inversió/banca/gran propietari.

Asseguren que, “per tant, la intenció de la moció és encobrir als grans propietaris que segueixen mantenint habitatges buits per la seva especulació camuflant-t'ho en una defensa dels petits propietaris, que tan sols representen un 5% a Catalunya dels propietaris afectats per la ocupació.”

Alerten que, “d'una banda es posiciona sistemàticament en contra de qualsevol proposta política que avanci en la direcció de garantir el dret a l'habitatge, en contra de la llei 17/2019, en contra de regular els lloguers.”

La seva gestió en matèria d'habitatge a la ciutat “consisteix bàsicament en no fer res, en deixar les famílies desnonades al carrer, vulnerant la legalitat autonòmica. Deixa les veïnes al carrer i quan aquestes es busquen la vida pel seu compte les criminalitza. I ara ens volen fer creure que el problema de les veïnes de la ciutat és que els ocupin el pis mentre van a comprar el pa. Doncs s'equivoquen.”

Si el govern de l'Ajuntament vol acabar amb el problema de l'ocupació, “el que cal és que faci un gir de 180 graus en les seves polítiques, cal que atenguin adequadament les famílies desnonades, cal que es posicioni a favor de regular els lloguers, de recuperar els pisos rescatats amb diners públics que la banca està malvenent a fons d'inversió, treballar per mobilitzar els pisos buits, treballar per augmentar el percentatge d'habitatge públic enlloc de permetre la construcció de pisos de luxe, que Habitatge subvencioni una part proporcional dels lloguers dels riverencs que estan destinant gairebé tots seus ingressos amb el lloguer, en definitiva, treballar per garantir el dret a l'habitatge.”

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article