La Fundació Espigoladors del Prat crea per encàrrec de la Generalitat una guia nacional per garantir un espigolament segur

Societat.

L’activitat de la Fundació se centra majoritàriament al Baix Llobregat, però actualment estan estenent la seva activitat a noves zones, com Tarragona.
L’activitat de la Fundació se centra majoritàriament al Baix Llobregat, però actualment estan estenent la seva activitat a noves zones, com Tarragona.

En motiu del primer Dia Internacional de la Conscienciació sobre Pèrdues i Malbaratament Alimentari designat per la FAO, que es celebra avui 29 de setembre, el Departament d’Agricultura ha organitzat una jornada per presentar la Guia de bones pràctiques per a un espigolament segur.

Aquesta guia, que el Departament ha encarregat a la Fundació Espigoladors, i que ha comptat també amb la col•laboració d’Unió de Pagesos, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i l’IRTA, és un document viu, de caràcter voluntari, que té com a objectiu proporcionar les bases i les bones pràctiques per garantir un espigolament segur a totes les parts implicades.

L’espigolament és una pràctica que consisteix en recol•lectar els aliments que han quedat al camp després de la collita principal o de les collites sembrades no recollides, amb l’autorització prèvia del titular de l’explotació.

La Guia vol ser útil per fomentar l’aprofitament dels aliments, contribuint a reduir les pèrdues al sector primari alhora que doni seguretat jurídica i protegeixi els interessos legítims dels productors/es i el respecte als cultius.

La pràctica de l’espigolament, com a activitat complementària i sense ànim de lucre, sovint és realitzada per voluntaris i està vinculada a iniciatives que promouen l’ocupació de persones en risc d’exclusió social, valors que amb aquesta Guia es volen promoure, garantint la seguretat de les persones voluntàries i treballadores que participen en l’espigolament.

D’altra banda, des del departament es vol deixar clar que l’espigolament no és solució per prevenir les pèrdues al camp, però sí que és una part de la solució.

Permet reduir-les al fomentar l’aprofitament dels aliments, donant una segona oportunitat a les “lletges” i sensibilitza la societat sobre el valor dels aliments.

Així, l’any 2019 es van espigolar (recuperar) 235.202 tones d'aliments recuperats, que han permès evitar 114.073 kg d'emissions de CO2 i estalviar 151 milions de litres d'aigua. 

La Llei 3/2020, d’11 de març, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, regula per primera vegada l’espigolament a Catalunya, com una activitat complementària i sense ànim de lucre, per a la prevenció de les pèrdues alimentàries a la producció primària. Actualment, la Generalitat treballa en el Reglament que ha de desplegar aquesta regulació.

D’altra banda, l’espigolament està en línia amb l’estratègia “De la Granja a la Taula”, recentment publicada per la Comissió Europea, que identifica la lluita contra les pèrdues i el malbaratament alimentaris com un element clau per assolir la sostenibilitat del sistema agroalimentari.

El departament d’Agricultura vol destacar la tasca que desenvolupa la Fundació Espigoladors, una entitat sense ànim de lucre que lluita per l'aprofitament dels aliments, alhora que empodera persones en risc d'exclusió social d'una manera transformadora, participativa, inclusiva i sostenible.

La Fundació compta amb un reconegut prestigi a escales nacional i internacional i ha guanyat nombrosos premis en el camp del voluntariat i de l’emprenedoria social.

La Guia es pot consultar en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article