L’Harmonia del Museu de l’Hospitalet acull l’exposició itinerant “L’home nu. Tot despullant els arquetips de la masculinitat” del 8 d’octubre al 3 de gener

Cultura.

L’exposició ofereix un recorregut pel nu masculí en les col•leccions dels museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.
L’exposició ofereix un recorregut pel nu masculí en les col•leccions dels museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.

Sota el comissariat de Fina Duran i Txema Romero, la mostra “L’home nu” exhibeix peces de diverses èpoques, tècniques i formats, agrupades en vuit àmbits.

Des d'escultures romanes a instal•lacions de videoart contemporani, passant per retaules barrocs, porcellanes vuitcentistes, escultures, dibuixos i pintures modernistes i noucentistes, obra gràfica, fotografies, exlibris, portades de discos, còmics o, fins i tot, perfums.

Les obres exposades corresponen a alguns dels artistes catalans més destacats de finals del segle XIX i principis del XX: Marià Fortuny, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Ismael Smith, Josep de Togores, Marià Andreu.

 Josep Llimona, Manolo Hugué, Francesc Domingo, Antoni Vila Arrufat, Antoni Estruch, Joan Vilatobà, Joan Brull, Pere Prat Ubach, Carles Bacaflor, Francisco Torras i Armengol, Josep Rigol Fornaguera, Enric Cristòfol Ricart, Francesc Juventeny, Francesc Sitjar, Rafael Molins Marcet o Lola Anglada.

Aquestes peces comparteixen espai amb creacions d’artistes contemporanis com ara Antoni Miralda, Nazario Luque de Vera, Carlos Pazos, Francesca Llopis, Núria Güell, Mar C. Llop, Sebas Martín, Ivonne Navarro i Roberta Marrero, entre d’altres.

La mostra es pregunta sobre què vol dir ser homes al segle XXI, des d’una mirada diversa, igualitària i interseccional però defugint el binarisme.

El relat històric ens revela com a partir del segle XIX es comença a apuntar el canvi que es consolidarà en les avantguardes, que trencaran amb el cànon clàssic i representaran la diversitat de cossos, i també d'identitats i opcions.

Al llarg del XX, l'home esdevé objecte de desig i l’arribada el cinema, el còmic, la música, i també la indústria del perfum i la moda, aniran construint una imatge de la masculinitat més variada.

L’exposició convida a reflexionar sobre el context actual, marcat per la revifada del moviment feminista i les noves corrents de desconstrucció de les categories de sexe i gènere.

El punt de partida és l’autocrítica d’uns museus en què els nus masculins romanen amagats a les calaixeres de les reserves, i en els quals les dones queden relegades a ser protagonistes passives de les fantasies masculines heteronormatives.

En aquest sentit, la mostra recull dades sobre la presència masculina enfront de la femenina en els museus que participen de la tria d’aquesta exposició, on el nu masculí representa un 25,86 % en comparació al femení, que és el 74,14 %, mentre que la presència de dones artistes és inversament proporcional amb només un 1,86 % d’obres de dones artistes exposades, enfront d’un 98,14 % d’homes.

Per aprofundir amb el discurs de la mostra s’ha editat publicat un catàleg amb textos dels seus comissaris, de la directora de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, Mireia Rosich, i de la professora d’Història de l’Art, Maria Garganté, entre d’altres. El catàleg està disponible a la Llibreria de la Diputació de Barcelona.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article