L’ AMB ofereix al 40% dels petits comerços una rebaixa de la taxa Metropolitana de Tractament de Residus i aposta aposta per la congelació de la tarifa de l’aigua

Economia.

Aquesta proposta es votarà avui al ple del Consell.
Aquesta proposta es votarà avui al ple del Consell.

Actualment, la TMTR es calcula segons la classificació per activitat econòmica, la classificació en relació amb el consum d’aigua i els coeficients de recollida selectiva del municipi on pertanyen.

Amb la modificació proposada per l’AMB, a banda d’eliminar el consum d’aigua com a variable, s’incorpora la superfície en m2 dels establiments comercials i activitats econòmiques.

Gràcies a aquesta modificació es planteja un escalat en l’import d’aquesta taxa, de manera que, per un mateix tipus d’activitat, els establiments petits paguin menys que els grans.

La nova estructura de càlcul és fiscalment més justa, i avança cap a una transposició molt més acurada dels costos reals del tractament del residu en funció de la seva generació, ja que el 70% dels establiments comercials del territori metropolità ocupen menys de 100 m2.

Concretament, els petits establiments de restauració i bars, un dels sectors més castigats per la crisi de la COVID-19, serien alguns dels negocis més beneficiats per la modificació introduïda.

Per altra banda, aquells comerços que se situïn en la franja alta pel que fa a la seva superfície no tindrien un increment elevat, sinó que el nou sistema estableix uns topalls per facilitar la incorporació a la nova realitat de càlcul d’una manera progressiva.

Si la proposta és aprovada pel Consell Metropolità, durant els pròxims mesos es durà a terme el treball tècnic i jurídic que permetrà que el nou sistema de càlcul de la TMTR es pugui aplicar a partir del darrer trimestre de 2021 (1 d’octubre de 2021).

Actualment, i durant els primers mesos del 2021, es treballarà en la millora de la classificació dels establiments comercials, per tal de disposar d’un padró ajustat a l’activitat i al potencial de generació de residus de cada establiment.

Per altra banda, de cara al 2021, la TMTR no incrementarà el seu import amb l’aprovació de les ordenances fiscals metropolitanes. En la mateixa línia, l’AMB aposta per la congelació de la tarifa de l’aigua de cara a l’any que ve, fet que suposarà que en aquest context de crisi generalitzada la ciutadania no vegi incrementada la despesa de la seva llar per aquests conceptes.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article