El PSC del Baix Llobregat creu en la necessitat “de tenir un govern a la Generalitat que treballi en polítiques de rehabilitació i habitatge”

Política.

Entre 2004 i 2010 el govern del la Generalitat i els ajuntaments van invertir al Baix Llobregat a través de la Llei de Barris més de 150 milions d’euros.
Entre 2004 i 2010 el govern del la Generalitat i els ajuntaments van invertir al Baix Llobregat a través de la Llei de Barris més de 150 milions d’euros.

Al 79 els ajuntaments democràtics van començar a dotar-se d’espais públics i serveis per desenvolupar el projecte de vida complementari a l’habitatge (escoles, zones verdes, centres cívics, biblioteques...) “una tasca que els ajuntaments van fer i que gràcies a la qual el Baix Llobregat és una de les comarques amb ciutats amb millors servies socioculturals, espais de qualitat urbanística i sostenibles preservant el parc agrari, entorn de riu i zones forestal” ha explicat el Primer Secretari del PSC i alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda.

Aquest ha assegurat que “els barris necessiten mantenir els edificis. Des de fa anys els ajuntament reivindicaven actuacions per part de la Generalitat que té la competència d’habitatge, per millorar pisos que no tenien ascensors o per actuar sobre les pèrdues energètiques per la manca d’aïllament i les façanes”.

Des del 2010 no s’ha tornat a posar en marxa cap nova Llei de Barris a Catalunya, fet que Poveda ha lamentat “costa entendre que el govern d’ERC, CIU i Junts per Catalunya no hagi fet cap nova llei, una absència que s’ha notat en la dinàmica de recuperació, rehabilitació i activitat econòmica. Caldria que expliquessin per què no han destinat tots els recursos que té la Generalitat ni a rehabilitar barris ni a promoure habitatge públic”.

Insistint en el fet que “és fonamental aprofitar els fons europeus i els recursos de la Generalitat per continuar la tasca de la Llei de Barris i esperem que a Catalunya al febrer hi hagi un govern que ho posi en marxa, millorant l’espai públic, l’aïllament i per tant la qualificació energètica de les ciutats i els espais públics per no córrer el risc de deteriorar la dignitat dels nostres barris.”

Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat ha explicat que els i les socialistes “plantegem un pla de xoc immediat de més de 250 milions d’euros a Catalunya per invertir en els barris que més ho necessiten”.

Tal com ha explicat Moret, “els alcaldes i les alcaldesses i companys presents volem ser testimonis, 15 intervencions en 13 municipis 135 milions d’euros invertits a la comarca entres 2004 i 2010 que van ajudar a transformar els municipis, significant un canvi importantíssim a l’àmbit urbanístic i social com al barri de Casablanca de Sant Boi on ens trobem, una transformació de l’entorn, de l’espai públic que generen ocupació i fomenta la cohesió social del barri”.

Moret ha insistit que “els i les socialistes volem recuperar l’esperit de la llei que van impulsar Maragall i Montilla, estem parlant d’una nova llei de barris adaptada a les noves realitats, als nous requeriments i nous contexts. Les nostres ciutats i els nostres pobles estem en un procés de desenvolupament que es basa en la sostenibilitat, la cohesió social i la salut.”

La socialista ha explicat que els 250 milions anuals per transformar als barris que reclamen des del PSC tindrien com a prioritat la rehabilitació dels habitatges, la inversió en eficiència energètica per tenir qualitat de vida i també promoure l’estalvi, contra la pobresa energètica.

“També la perspectiva de l’accessibilitat universal sobretot tenint en compte que molts dels seus habitants són persones grans que necessiten espais accessibles, volem rehabilitar 50 mil habitatges l’any, per posar els barris a primer nivell” ha dit Moret.

L’alcaldessa ha assegurat que “volem seguir transformant els barris i ho volem fer amb la comunitat, apostant i empoderant als grups veïns i veïnes com a motors de transformació, construint els barris col•lectivament tenint en compte la participació activa i directe dels i les ciutadanes”.

I finalitzava “recuperar habitatges buits i fomentar i generar ocupació amb la rehabilitació, la transició energètica i les lògiques de les renovables cobreix també una necessitat bàsica en aquesta crisi sanitària, econòmica i social que patim i per això volem una nova llei de Barris que posi al centre la vida de les persones, les comunitats i els pobles i barris del nostre país.”

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article