Segons Pimec podrien tancar fins a un 15% d’ empreses al Baix Llobregat i l’Hospitalet per la crisi sanitària

Economia.

La patronal no vol enganyar i dibuixa un panorama real de crisi amb un optimisme moderat.
La patronal no vol enganyar i dibuixa un panorama real de crisi amb un optimisme moderat.

Durant la trobada digital sota el títol “Els efectes econòmics de la Covid-19 al Baix Llobregat”, el president de PIMEC, Josep González, ha recordat que aquesta es tracta de la 9a trobada amb els alcaldes i alcaldesses del Baix Llobregat, i celebra aquesta consolidació de la relació de l’administració amb l’empresariat a l’hora d’estimular el sector productiu i de contribuir a la creació d’ocupació.

En aquest sentit, ha comentat que el Baix Llobregat és un dels principals motors de Catalunya “per les seves infraestructures, logística, serveis i indústria” i ha assegurat que “factors com la pròxima vacuna, el creixement de l’estalvi privat que pot estimular la reactivació, i la caiguda dels contagis que pot afavorir el turisme” el fan ser optimista amb les previsions econòmiques del 2021.

Per part seva, l’alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat, Lídia Muñoz, ha explicat que la comarca “representa una gran part de la producció a nivell català” i ha mostrat la seva voluntat de seguir treballant conjuntament per “millorar la situació de les ciutats i l’activitat empresarial del territori, afectats per la Covid-19”.

Mentre que la presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat i alcaldessa de Vallirana, Eva M. Martínez, ha apostat per “trobar fórmules de col•laboració entre el món públic i el privat a l’hora d’articular mesures en benefici de l’economia i la societat”.

Aquesta trobada ha servit per exposar els resultats de l’enquesta de la patronal, de la mà de l’economista i gerent de l’Àrea Institucional de PIMEC, Àngel Hermosilla, el qual ha destacat que hi ha sectors que, en termes d’ocupació, tenen més pes que la mitjana de Catalunya. Cal destacar la logística, on el territori concentra un 19% dels ocupats catalans, i la construcció amb un 12%.

Entre altres qüestions, ha lamentat que un 15% de les empreses del Baix Llobregat preveuen tancar pels efectes de la pandèmia, tot acusant com a principals problemàtiques: la caiguda de vendes i facturació, el pagament d’impostos i cotitzacions, el pagament de factures i la morositat, i la tresoreria com a problema que es manté al llarg del temps.

Sobre l’evolució de l’ocupació al territori, ha indicat que entre 2017 i 2019 va créixer un 8,8%, per sobre de la mitjana a Catalunya, que ho va fer en un 5,1%, mentre que el 2020 la davallada de l’ocupació és del 3,5% i a Catalunya d’un 2,7%.

“La pèrdua de llocs de treball al Baix Llobregat ha suposat una caiguda del 17% del total d’ocupats a Catalunya entre 2019 i 2020”, ha afegit Hermosilla.

Així mateix, ha dit que el panorama que preveuen els empresaris enquestat del territori “és millor que al conjunt de Catalunya”. Un 90% assegura tenir una activitat per sota de la de l’any anterior; un 33% per sota del 50% respecte a 2019; i un 10% supera el nivell d’activitat de fa un any.

Finalment, sobre el tancament de la planta de Nissan: “Un 55,6% d’empreses considera que tindrà afectament, fet que constata que l’efecte d’aquest tancament serà moderat”.

Per altra banda, el president de PIMEC Baix Llobregat - l’Hospitalet, Joan Soler, ha estat l’encarregat de moderar les preguntes dels representants públics al doctor en Ciències Econòmiques i Dret i professor a la Universitat de Barcelona, José María Gay de Liébana.

Abans d’això, Soler ha comentat en relació als resultats de l’enquesta de la patronal que, “quan l’economia va bé, el Baix Llobregat creix per sobre de la mitjana de Catalunya, però quan l’activitat s’atura ho notem d’una forma important”.

José Maria Gay de Liébana ha assegurat que “les empreses són el factor més important de l’economia d’un país” i creu que “tenim sort de comptar amb el suport del BCE i de la Comissió Europea”, ja que “els avals han mitigat el perjudici d’aquesta crisi, tot i que no han arribat a tothom”.

A més, ha explicat que -per superar aquesta situació- cal una recuperació internacional i superar les tensions comercials a nivell mundial” i, a nivell estatal, cal “fer front al deute públic, assolir reptes com el del canvi climàtic, i posar en marxa un pla de rellançament de l’economia”. Finalment, ha posat de manifest que les ajudes a les empreses, queden lluny de les impulsades a països del nostre entorn.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article