Un estudi de l’ AMB convida a que la FP s’ orienti cap al sector logístic ja que és on es troba el 73% de la demanda laboral a Catalunya

Economia.

Els resultats de l’estudi han estat presentats per Àngel Tarriño, que n’és la responsable.
Els resultats de l’estudi han estat presentats per Àngel Tarriño, que n’és la responsable.

L'estudi Els sectors econòmics emergents i la formació professional a la regió metropolitana de Barcelona, elaborat per la Fundació BCN Formació Professional i l'Àrea Metropolitana de Barcelona, està dedicat a la formació dins del sector logístic.

Aquest analitza la transformació de les ocupacions principals de l'activitat logística amb l’objectiu de proposar accions que contribueixin a garantir la qualitat i l'adequació de l'oferta del sistema de formació professional a la regió metropolitana de Barcelona.

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) ha acollit l’acte de presentació de l’estudi. En paraules de Pere Navarro, delegat especial de l'Estat al CZFB, “estem vivint un moment de transformació social en el qual està canviant la manera que tenim de produir, consumir o relacionar-nos, amb un pes especial de les noves tecnologies, que també marcarà un canvi en els perfils més sol•licitats en el món laboral i, conseqüentment, en la formació necessària per donar resposta a les noves necessitats. Hem de preparar els futurs professionals per a aquest canvi”.

Per la seva banda, Montserrat Ballarín, vicepresidenta de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic del AMB, ha assegurat que “en el context actual, complex i inèdit arran de la irrupció de la covid-19, es reforça la percepció que hi havia sobre l'activitat logística com a sector estratègic, ja que la pandèmia posa de manifest la necessitat de les estratègies de les empreses logístiques per evitar la interrupció de la cadena de subministrament”.

I hi ha afegit: “tot el sector s'enfronta al desafiament de la demanda actual de serveis derivats de la incertesa econòmica i sanitària, i als canvis tecnològics i d'hàbits de consum que estem vivint”.

El sector logístic dona feina a 127.307 persones a la regió metropolitana de Barcelona, entre assalariats i autònoms, i representa el 5,6 % de l'ús de la regió metropolitana de Barcelona i el 74 % dels llocs de treball que genera el sector a Catalunya. Segons dades del primer trimestre de 2020, operen en el sector 7.119 empreses, de les quals el 71 % són empreses de transport terrestre i el 23 % d'emmagatzematge i activitats complementàries del transport.

A la regió metropolitana de Barcelona, la formació professional en el sector de la logística compta principalment amb quatre famílies professionals: comerç i màrqueting, administració i gestió, transport i manteniment de vehicles, i informàtica i comunicacions.

Els perfils professionals més demanats en el sector de la logística són: tècnics logístics, transportistes de mercaderies per carretera, tècnics logístics de vendes de comerç electrònic, desenvolupadors d'aplicacions multiplataforma de logística, supervisors de muntatge i manteniment de sistemes d'automatització logístics, comercials de transport i logística, i gestors/caps d'operacions logístiques.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article