ERC Viladecans insta l’Ajuntament a rectificar el model de creixement urbanístic i a adaptar-lo al futur Pla director urbanístic metropolità

Política.

ERC Viladecans celebra que el TSJC anul•li el PDU del Delta i demana al govern local del PSC i Comuns que acati la sentència.
ERC Viladecans celebra que el TSJC anul•li el PDU del Delta i demana al govern local del PSC i Comuns que acati la sentència.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha declarat nul de ple dret aquest 2 de desembre el Pla director urbanístic dels àmbits d’activitat econòmica del Delta del Llobregat, als termes municipals de Gavà, Sant Boi de Llobregat i Viladecans.

Una decisió que desactiva el Pla del Departament de Territori i Sostenibilitat consensuat el 2015 amb els tres ajuntaments socialistes “després del bluf d’Eurovegas.”

El TSJC considera que amb la tramitació del PDU “s’ha infringit el règim competencial previst a les normes urbanístiques, ja que l’Autoritat Metropolitana de Barcelona (AMB) hauria d’haver promogut la reforma enlloc de la Generalitat.”

Segons la Sala del Contenciós Administratiu, els objectius del Pla tenien un abast supramunicipal en cap cas superior al propi de l’AMB i, per tant, hauria d’haver estat aquesta administració l’encarregada d’elaborar i aprovar inicialment i provisionalment el PDU.

El Pla director urbanístic va aixecar un fort rebuig entre entitats ecologistes i formacions polítiques com ERC, ja que amenaçava diversos espais naturals i agraris dels tres termes municipals.

En el cas de Viladecans, representava esgarrapar terrenys sense urbanitzar de la plana deltaica per destinar-los a usos hotelers, d’oficines i terciaris a Can Sabadell (prop de Mercaflor) i al Sarral Llarg (al costat de l’autovia de Castelldefels, mirar foto).

També incloïa la conversió de diverses finques en sòl no urbanitzable d’especial protecció pel seu valor agrícola, en benefici i consolidació del Parc Agrari del Baix Llobregat.

Quelcom que caldrà tornar a garantir en futurs planejaments. ERC Viladecans va participar en un contenciós contra el PDU del Delta del Llobregat al costat de DEPANA i altres formacions polítiques del territori.

Aquell intent d’aturar el Pla va ser desestimat en primera instància pel Jutjat del Contenciós Administratiu, però finalment el TSJC ha estimat una altra causa presentada per un grup de propietaris de terrenys afectats, descontents amb la requalificació de les seves parcel•les.

Sense donar-los la raó pel que fa a les seves pretensions, el Tribunal sí ha considerat que el PDU es va tramitar i aprovar de forma improcedent i n’ha declarat la nul•litat. Una decisió que no és ferma i encara es podria recórrer al Tribunal Suprem per part de la Generalitat i els tres ajuntaments implicats.

La sentència arriba poc després que el mateix TSJC hagi anul•lat el Pla director urbanístic de reforma de la Gran Via, a l’Hospitalet de Llobregat, impulsat també pel Departament de Territori i Sostenibilitat i l’ajuntament socialista de la imputada Núria Marín amb l’objectiu d’urbanitzar els últims terrenys agrícoles de la segona ciutat més poblada de Catalunya.

A Viladecans se suma a la recent suspensió del Pla de millora urbana de Can Sellarès per part de la Comissió Territorial d’Urbanisme que ha trobat deficiències en el projecte impulsat per l’Ajuntament, "dos seriosos correctius en menys d’un mes pel govern de Carles Ruiz."

La portaveu d’ERC al Ple de Viladecans, Bàrbara Lligadas, ha recordat que “l’AMB està redactant el nou Pla director urbanístic metropolità (PDUM), una oportunitat ideal per reconduir l’urbanisme del Delta del Llobregat i deixar enrere models de creixement que van en contra de la sostenibilitat i de les polítiques contra el canvi climàtic. Esperem que aquestes sentències del TSJC facin reflexionar al nostre Ajuntament i serveixin per aturar les seves ànsies expansives, l’aposta per la totxana.”

I continuava, “el govern de Carles Ruiz i els seus socis de Viladecans en Comú tenen una oportunitat d’or per posar en pràctica els seus copiosos discursos sobre sostenibilitat, agenda urbana i emergència climàtica. Aquest PDU és fruit de les receptes que es van aplicar per sortir de la crisi de 2008 i si alguna cosa hem d’aprendre és a evitar caure en els mateixos errors. El Delta, el Parc Agrari, és un tresor que tenim al costat de casa, al costat d’una gran metròpolis, sotmès a múltiples pressions i tenim el deure i l’obligació de salvaguardar-lo per a les futures generacions. Prou especulació, protegim el territori”.

ERC demanarà formalment al Ple municipal del proper 17 de desembre que l’Ajuntament acati la sentència del TSJC i renunciï a presentar recurs de cassació davant el Tribunal Suprem.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article