El projecte Mòdul de la Fundació Contorno Urbano de l’Hospitalet guanyador de la 11ª edició dels Premis Rueda de la Diputació

Cultura.

La iniciativa s’inscriu en el Pla de regeneració urbana integral les Planes-Blocs Florida.
La iniciativa s’inscriu en el Pla de regeneració urbana integral les Planes-Blocs Florida.

La diputada de Cohesió Social de la Diputació de Barcelona, alhora que Alcaldessa de Sant Boi Lluïsa Moret, que ha estat l’encarregada de conduir el vídeo-acte, ha destacat que «aquests premis tenen enguany un valor molt important, perquè en els moments de majors dificultats ens adonem que el més important es troba en la comunitat, el veïnatge, la quotidianitat, les relacions de proximitat, en definitiva, en els vincles socials».

La Diputació de Barcelona ha fet públics els dos projectes guanyadors de l’onzena edició dels Premis Josep Maria Rueda i Palenzuela, que la corporació atorga a través de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar.

El Primer Premi, dotat amb 5.000 euros, ha estat per al projecte Mòdul de la Fundació Contorno Urbano de l’Hospitalet de Llobregat. Es tracta d’un projecte de regeneració urbana de l’espai en desús de Teide-Matacavalls al barri de la Florida de l’Hospitalet de Llobregat mitjançant la participació social activa d’entitats, centres educatius i el veïnat.

S’ha plantejat com un procés obert i horitzontal per articular una solució a les necessitats del barri (manca d’espais comuns, d’equipaments i d’oferta cultural) i per revertir els usos fins ara de l’espai en total estat d’abandonament i focus de delinqüència i consum de drogues.

Així, s’ha treballat per transformar el solar en un parc i un espai cultural autogestionat per tal de revertir la situació i transformar un punt negre del territori en un motor de canvi comunitari que impacti directament en la millora del barri i de la vida dels seus habitants.

El segon Premi, dotat amb 2.500 euros, s’ha atorgat al projecte Viu el carrer! de l’Associació Tapís de Vic, una proposta emmarcada pel Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural de Vic (ICI), impulsat a la ciutat per l’Obra Social la Caixa i promogut per l’Ajuntament de Vic i l’Associació Tapís.

Aquest partia del treball entre diferents agents de la comunitat per donar resposta conjuntament a una mancança detectada respecte a l’oferta pública de lleure saludable i esport per a joves i infants durant els períodes no lectius.

Aquesta proposta, -realitzada durant l’any 2019-, consistia en la programació d’activitats gratuïtes de lleure i esport amb l’objectiu d’afavorir i promocionar la convivència a diferents places i parcs de Vic durant els períodes de Setmana Santa, estiu i Nadal; activitats que van comptar amb la implicació de més de 30 entitats socials, culturals, educatives i esportives de la ciutat.

Els dos projectes premiats han estat escollits entre cinc finalistes, en els quals hi havia el projecte Alimentem Collserola de la Cooperativa Arran de Terra que, juntament amb el Consorci del Parc de Collserola, promou un sistema alimentari més sostenible a través d’un procés participatiu d’explotació agrària.

L’Associació Educativa Ítaca, del barri de la Torrassa de l’Hospitalet de Llobregat, també ha estat finalista amb el projecte AMPES endavant!, que té com a objectiu connectar les AMPES i el comerç del barri.

I l’altra finalista ha estat l’Associació Artixoc del Districte de Sants, amb una proposta que apropa l’art a les persones de col•lectius més vulnerables.

Aquest premi vol ser un reconeixement a Josep Maria Rueda en tant que persona solidària i preocupada per les desigualtats socials, com per la seva tasca com a professional en els àmbits de la docència, la investigació social i el treball comunitari.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article