L'excedent de fàrmacs no usats pel tractament de la Covid-19 donats per la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell per combatre altres malalties

Salut.

Aquests medicaments ajudaran a països del tercer món a superar el VIH i la malària.
Aquests medicaments ajudaran a països del tercer món a superar el VIH i la malària.

Després de la primera onada de la COVID-19, (FHSJDM), com d'altres centres hospitalaris a tot Catalunya, es va trobar amb uns estocs sobredimensionats de fàrmacs antiretrovirals i antimalàrics.

En un inici alguns estudis apuntàven que aquests fàrmacs podrien ser efectius contra el coronavirus, però altres assajos clínics posteriors van descartar aquesta hipòtesi i es van anar substituint per altres tractaments per combatre el coronavirus.

Degut al moment de la urgència i davant la quantitat d'afectats que hi havia per la pandèmia, es va fer una elevada previsió de fàrmacs. Quan l'evolució del tractament per la COVID-19 va anar cap una altre via es va pensar en buscar una sortida a l´excedent de que es disposava.

Lopinavir/ritonavir és un fàrmac indicat per tractar el VIH, en el nostre entorn s'ha vist superat per altres teràpies més efectives tot i seguir sent d'utilitat en països amb menys recursos per accedir a fàrmacs més innovadors.

La hidroxicloroquina és un antimalàric d'utilitat en regions afectades pel paludisme, des de la FHSJDM es va buscar una solució. I va ser Marta Martí Navarro, cap del Servei Farmàcia del centre hospitalari, qui va pensar en fer una donació a través d'una ONG.

Després de contactar amb diverses organitzacions, la donació s'ha fet a l'Associació SOS Psicosis que treballa amb centres sanitaris de Filipines, així doncs la medicació es distribuirà per centres hospitalaris de Cebu i Manila.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article