Un estudi assegura que Esparreguera és la segona població catalana d’ entre les que tenen més de 20.000 habitants que més recursos destina a polítiques socials

Societat.

Can Comelles s’ emporta una bona part del pressupost social.
Can Comelles s’ emporta una bona part del pressupost social.

Així es desprèn de l’estudi que publica anualment l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials, en el qual l’Ajuntament assoleix l’excel•lència per quart any consecutiu i es manté com a tercer municipi de tot l’Estat amb més despesa social per habitant, només superat pels ajuntaments d'Alcalá la Real i Barcelona.

Per a fer l’estudi s’ha tingut en compte el pressupost executat en l’àmbit dels serveis i la promoció social durant l’exercici de 2019, que en el cas d’Esparreguera va ser de 4,37 milions d’euros.

Durant l’any 2020, la despesa social inicialment pressupostada va ser de 4,82 milions d’euros, si bé les diferents modificacions de crèdit efectuades per fer front a la pandèmia van situar la xifra total consignada en els 6,16 milions.

En els pressupostos del 2021, aprovats el passat 16 de desembre al ple municipal, la inversió prevista en serveis i promoció social de cara al proper exercici és de 4’58 milions d’euros, un 19,7% del pressupost de l'Ajuntament.

Segons l’estudi de l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials, Esparreguera, amb una població de 22.251 habitants al 2019, va destinar 4.378.523,16 euros a inversió social durant aquell any, una xifra que suposa 196,78 euros per habitant i, globalment, un 19,6% de la totalitat d’un pressupost de 22’3 milions.

Aquestes dades situen Esparreguera en el rànquing d’Ajuntaments excel•lents en inversió social per davant d’altres municipis catalans com L’Hospitalet, Montcada i Reixac, Terrassa, Mataró i Sabadell.

La ciutat de Barcelona, que encapçalava el rànquing català de 2017, n’ha tornat a recuperar el lideratge després de quedar-ne fora l’any passat.

A nivell estatal, Esparreguera només té per davant, a més a més de Barcelona, Alcalà la Real (Jaen), que destina 237 euros per habitant a serveis i promoció social.

En el cas d'Esparreguera, la despesa comptabilitzada té a veure amb el pressupost dels serveis socials bàsics, la Residencia Municipal i el Taller Ocupacional de Can Comelles, el Centre Obert La Fulla, les polítiques d'igualtat, les polítiques d'integració i convivència i les Activitats de cooperación i solidaritat.

Per fer aquest estudi, l’Associació estatal de Directores i Gerents de Serveis Socials es basa en la liquidació del pressupost de 2019 que un total de 384 ajuntaments de més de 20.000 habitants (dels 421 que hi ha a Espanya) han presentat al Ministeri d’Hisenda.

A partir d’aquesta informació, s’ha classificat els consistoris entre excel•lents, que en són un total de 34; precaris, que en són 19; i pobres, 45.

Per ser qualificat com a excel•lent, cal acreditar una despesa en inversió social superior a 100 euros per habitant i any; que el darrer pressupost aprovat contempli una despesa igual o superior a la de la liquidació de l’exercici anterior.

Que la inversió social representi al menys el 10% del pressupost total no financer de l’ajuntament; i que hi hagi transparència financera, és a dir, que el portal web municipal detalli el pressupost destinat a serveis socials i a què es destina.

Comentaris

jose senserrich esparreguera
1.

aixo es mentira, la residencia de gent gran de can comelles, te molt que desitxar.tinc sobrats motius por denunciarles, a ell y als responsables, comenzant per el ajuntament, pero per la memoria de la persona que va morir per falta de cuidados, no vuig entrar en el tema, pero em sembla vergoñoza esta publicitart. el sr alcalde sap de que parlo.

Comenta aquest article