El Govern proposa al món local establir un mecanisme de col•laboració per impulsar projectes susceptibles de ser finançats pel fons Next Generation EU

Política.

Durant la reunió, Aragonès ha recordat que aquests fons s’hauran de començar a executar abans d’acabar el 2023.
Durant la reunió, Aragonès ha recordat que aquests fons s’hauran de començar a executar abans d’acabar el 2023.

En una reunió telemàtica que ha tingut lloc entre el Govern i un seguit de representants de l’àmbit local, l’Executiu ha posat sobre la taula la idea de crear la figura del consorci com un possible instrument que serviria per garantir la màxima eficiència en la coordinació i alineament en l’execució de fons europeus.

La trobada té el seu origen en el compromís que el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, van adquirir el passat mes de desembre, durant l’última reunió del Comitè Assessor Catalunya – Next Generation EU, en la qual el vicepresident va manifestar la voluntat del Govern de “construir aliances amb el món local per defensar els interessos de Catalunya en la gestió dels fons europeus de recuperació”.

A reunió també han participat, per part del Govern, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa.

El vicepresident ha tornat a posar de relleu la importància dels fons Next Generation EU per a Catalunya, dels quals ha dit que són ”una oportunitat per transformar el model productiu a tot el territori català i guanyar resiliència i múscul davant de crisis futures”.

I ha plantejat la necessitat de “fer un front comú amb el món local per defensar el principi de subsidiarietat davant la temptació centralitzadora del Govern de l’Estat en la planificació i execució de fons europeus”.

Els consorcis podrien obrir línies d’ajuts i subvencions, prestar assessorament jurídic i tècnic als municipis, donar-los suport en matèria de contractació pública i de convocatòria de licitacions.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és fomentar la col•laboració entre administracions i, quan sigui necessari, amb l’empresa privada, per promoure i executar projectes transversals que es puguin gestionar conjuntament amb el món local i que puguin ser finançats amb fons europeus.

A part dels tres consellers, la reunió també ha comptat amb la participació del secretari general de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, Albert Castellanos; el secretari general d’Empresa i Coneixement, Jordi Cabrafiga; el secretari d’Administració Local i de Relacions amb l’Aran, Miguel Àngel Escobar; i el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer.

Per part del món local, hi han assistit els presidents de les quatre diputacions; els alcaldes de Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida, juntament amb membres de l’Àrea Metropolitana de Barcelona; la presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya i la vicepresidenta de l’Associació Catalana de Municipis.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article