Les Trinxeres de la Guerra Civil del bosc de Sant Miquel d'Abrera commemoren els 82 anys de la batalla antifranquista

Cultura.

Aquestes són unes estructures militars excavades a terra per les tropes republicanes el gener de 1939, en plena operació de retirada davant de l'exèrcit franquista.
Aquestes són unes estructures militars excavades a terra per les tropes republicanes el gener de 1939, en plena operació de retirada davant de l'exèrcit franquista.

El jaciment està ubicat en una zona boscosa pròxima al camí forestal que surt del carrer de Sant Miquel d'Abrera, accedint-hi per la B-40 o la carretera BV-1201 dels barris de Vilalba a Olesa de Montserrat.

Des de l'Ajuntament d'Abrera han impulsat un vídeo divulgatiu sobre el jaciment, que explica de manera didàctica els fets històrics que s’hi van produir el gener de 1939, ara fa vuitanta-dos anys.

L’arqueòleg i guia del jaciment, Òscar Augé Martínez, és l’encarregat d’apropar-nos la història del lloc amb les dades més rellevants, en un vídeo que ens ajudarà a fer una visita virtual d’allò més didàctica.

La iniciativa també compta amb la participació del grup de recreació històrica DidPatri, vinculat a la Universitat de Barcelona, a través dels quals l’espectador encara pot fer una immersió històrica més profunda, podent admirar la indumentària dels soldats que van protagonitzar aquest episodi de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) a la vila.

Per accedir a les trinxeres republicanes, que tenen l’accés lliure, els visitants han d'aparcar a la zona del carrer de Sant Miquel (41°31'49.2"N 1°54'57.6"E) i pujar a peu per la pista forestal indicada amb un rètol. En arribar hi trobaran un plafó informatiu on s’explica el passat d’aquest lloc amb detall i una petita àrea de pícnic on fer parada.

L'espai, tant el camí d'accés com el mateix jaciment, és suficientment ampli i permet garantir les mesures de distanciament social dictades per les autoritats sanitàries per la Covid-19. L’espai és visitable i està clarament delimitat per un cordó perimetral.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article