El Centre Jujol-Can Negre de Sant Joan Despí acull l'exposició “Sala Parés: 144 anys d'art, amb una trentena de pintures, escultures i altre material artístic”

Cultura.

Es podrà visitar a partir d’ avui fins el 28 de març.
Es podrà visitar a partir d’ avui fins el 28 de març.

Les obres del fons de la galeria barcelonina i de col•leccions particulars permeten fer un recorregut per la història de la Sala Parés, fundada el 1877 i que va ser la primera galeria d'art establerta a l’ estat.

Mitjançant una selecció de documents i obres, l'exposició il•lustra algunes de les etapes més representatives de la Sala Parés. Entre altres obres, destaquen originals de Modest Urgell, Simó Gómez, Carlos Vázquez, Rafael Durancamps, Josep Roca Sastre o Pere Gastó.

La Sala Parés va néixer com a evolució de la botiga de Joan Parés del carrer de Petritxol, especialitzada en estampes, gravats i materials per a artistes.

Al llarg dels seus 144 anys de trajectòria, ha estat el principal nucli cultural de la Barcelona moderna tot acollint exposicions d'art, conferències, concerts, tertúlies i un llarg seguit d'activitats.

Els seus murs han mostrat les diferents tendències artístiques des de finals del segle XIX fins a l'actualitat: del realisme d'arrel francesa a l'eclosió del modernisme; del noucentisme i les formulacions dels evolucionistes als nous plantejaments entorn de la figuració de meitat del segle XX; de la recuperació dels realismes a les dècades dels vuitanta i noranta a les propostes més contemporànies.

Els principals artistes espanyols han sigut expositors de la sala en diferents moments de la seva trajectòria. Entre molts, destaquen firmes com Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Joaquim Mir, Modest Urgell, Joaquín Sorolla, Pablo Ruiz Picasso, Isidre Nonell o Salvador Dalí.

L'exposició que acull el Centre Jujol-Can Negre també posa en valor la vinculació que l'artista Josep Maria Jujol va tenir amb la Sala Parés de la que era visitant habitual.

Fa gairebé cent anys, l'artífex de la reforma de Can Negre va ser un dels principals impulsors de dues de les mostres més rellevants que el Cercle Artístic de Sant Lluc va organitzar a la Sala Parés, dedicades a l'art litúrgic i a Gaudí.

Situada al barri Gòtic de Barcelona, actualment la Sala Parés exposa obres d'una quarantena d'artistes actuals, així com també organitza exposicions que posen en valor la seva història.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article