Iniciativa per recuperar l’ art de les construccions de pedra seca al Baix Llobregat

Societat.

Arxiu. Construcció de pedra seca a Olesa.
Arxiu. Construcció de pedra seca a Olesa.

L’objectiu principal del projecte és la creació de desenvolupament rural a través d’elements que configuren el paisatge com les construccions de pedra seca abastament esteses pel Baix Llobregat.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya ha impulsat dos tallers de restauració de barraques de pedra seca, que se celebraven aquest cap de setmana, en el marc del projecte de cooperació Leader ‘Col•labora x paisatge’.

Els tallers s’emmarcaven en la línia de recerca ‘Pedra seca i salut: aportacions a la reconstrucció del paisatge i el benestar’, impulsada per ‘Col•labora x paisatge’, amb la col•laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona.

L’objectiu d’aquesta recerca és avaluar si la participació activa en la reconstrucció del paisatge de pedra seca pot contribuir a millorar la salut de les persones que hi assisteixen, fomentant el benestar, el sentit de pertinença, la salut mental positiva, les fortaleses humanes o l’autoestima, per exemple, o contribuint a reduir, en alguna mesura, factors de risc per a la salut com ara l’estrès o l’ansietat.

Per aquest motiu, els participants als tallers participaran en l’estudi de recerca aportant la seva valoració de l’activitat. ‘Col•labora x paisatge’, que fomenta el desenvolupament rural a través del paisatge i la col•laboració ciutadana (construccions de pedra seca).

És un projecte de cooperació nascut l’any 2016, impulsat per l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC) amb l’assessorament de l’Observatori del Paisatge de Catalunya.

Aquest compta amb la col•laboració de l’APSAT (Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional), i la participació de cinc Grups d’Acció Local (GAL) d’arreu del territori català: el Consorci Leader Desenvolupament Rural del Camp.

I el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, l’Associació Leader de Ponent, el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d’Ebre – Terra Alta i l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central.

El projecte compta també amb un soci a la Catalunya Nord (França), el Parc Natural Regional del Pirineu Català, que gestiona el GAL Terres Romanes en Pays Catalan.

Des de la seva creació, Col•labora x paisatge ha dut a terme actuacions transversals per a la posada en valor, la difusió i el coneixement del patrimoni i l’ofici de la pedra seca, tals com jornades i tallers formatius, publicacions.

També la Setmana de la Pedra Seca, l’App de la Pedra Seca, material pedagògic per a les escoles i instituts, iniciatives per a la dinamització del voluntariat, o treball en xarxa amb entitats i agents del territori, entre moltes altres accions.

Col•labora x paisatge és un projecte subvencionat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya en el marc dels Ajuts de Cooperació Catalana entre Grups d’Acció Local, i cofinançat pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article