ERC-AM Viladecans sol•licita que el govern local de PSC i Comuns permeti l’assistència a les Juntes Locals de Seguretat als grups polítics amb representació al consistori

Política.

Durant el passat Ple de gener ja van demanar poder assistir a les reunions de les Juntes Locals de Seguretat.
Durant el passat Ple de gener ja van demanar poder assistir a les reunions de les Juntes Locals de Seguretat. | Arxiu 2020.

Els republicans demanen a l’equip de govern “un gest de transparència i obertura envers al Ple” i que segueixi l’exemple de municipis propers com Esplugues de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Olesa de Montserrat o Sant Boi de Llobregat, que obren aquestes reunions de coordinació en polítiques de seguretat als grups a l’oposició.

La petició va ser rebutjada per part de l’equip de govern al•legant la Llei 4/2003 d’ordenació del sistema de seguretat pública de Catalunya, que enlloc contempla explícitament la participació dels grups polítics en aquestes reunions a porta tancada.

Tanmateix, el grup republicà entén que la mateixa Llei 4/2003 permet una interpretació més oberta i viable per a la implicació a les Juntes Locals de Seguretat de tots els partits presents al consistori.

En concret, el preàmbul assegura que “l’objectiu i els instruments del sistema consisteixen en dotar a Catalunya d’un marc flexible i participatiu en què els diversos agents públics i privats (...) puguin contribuir a l’elaboració i execució de polítiques públiques de seguretat eficaces al servei de la ciutadania”.

A més, l’article 9.4 confirma que “poden també ser invitades a participar a la Junta Local de Seguretat, amb veu però sense vot, les associacions i entitats veïnals i ciutadanes del municipi, en cas que puguin veure’s afectades pels assumptes a tractar”.

En l’escrit presentat al registre, els republicans recorden que un partit polític és una entitat privada de base associativa que representa una part de la ciutadania i per això reclamen ser convocats.

Els representants d’un partit polític municipal són exemples clars del que la llei anomena “entitat de representació ciutadana” interessada en la promoció de “polítiques públiques de seguretat eficaces al servei de la ciutadania”.

ERC recorda, a més, que l’article 9.7 de la mateixa llei "preveu com una de les sessions de les Juntes Locals de Seguretat sigui anual i plenària, on es convidin els vocals no permanents i les persones i entitats abans referenciades amb l’objectiu de conèixer el Pla de seguretat local i debatre la situació general de seguretat al municipi."

Per la regidora d’ERC Myriam Moysset, amb aquest article “queda palès que els vocals del consistori que normalment no assisteixen a les Juntes Locals de Seguretat, els no permanents, han d'assistir almenys a una reunió anual, la de caràcter plenari”.

Moysset ha conclòs que “es tracta d’una qüestió de voluntat política i de transparència. Demanem a l’Ajuntament socialista de Carles Ruiz que faci un gest d’obertura i bona voluntat i permeti l’assistència de l’oposició a les Juntes Locals de Seguretat."

Que segueixi el camí "de municipis veïns i de la mateixa comarca del Baix Llobregat com Esplugues, Sant Boi, Sant Andreu de la Barca o Olesa de Montserrat. La transparència es demostra amb fets més que amb paraules, i aquí tenen una oportunitat d’or per demostrar-ho”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article