Signat el conveni entre l'ACA i ICL Iberia per construir i finançar el nou col•lector de salmorres que entravessa el Baix Llobregat

Salut.

L’ actual infraestructura ha generat episodis mediambientals per fuites tòxiques al Baix Llobregat Nord.
L’ actual infraestructura ha generat episodis mediambientals per fuites tòxiques al Baix Llobregat Nord.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presidit la signatura del conveni entre l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’empresa minera ICL Iberia per a l’execució i el finançament del nou col•lector de salmorres en els trams compresos entre Súria-Castellgalí, Balsareny-Castellgalí, Castellgalí- Abrera i un tram final en el Prat de Llobregat, així com la canonada d’impulsió d’aigües regenerades entre la depuradora de Manresa i Súria.

L’acord fixa el calendari i el mètode de pagament per executar aquestes infraestructures hidràuliques, amb una inversió total de 110 milions d’euros, dels quals més de 98 MEUR seran aportats per l’empresa ICL Iberia, principal beneficiària, mantenint el compromís de la companyia amb el territori. A més, el conveni garanteix els avals per assegurar el finançament i la recuperació dels costos per a l’execució d’aquestes actuacions.

Els treballs consistiran en un nou col•lector de salmorres, amb una longitud de 122 quilòmetres i que transcorrerà per 22 municipis de les comarques del Bages i el Baix Llobregat, amb una capacitat de transport de 1.683 litres per segon.

El projecte ja està aprovat per part de l’ACA i s’han dut a terme les expropiacions en el tram Abrera i Castellgalí. La signatura d’aquest conveni servirà per iniciar les obres a càrrec d’Infraestructures.cat, que estaran enllestides en el 2025.

El conseller Calvet ha explicat que “el nou col•lector de salmorres ens servirà per renovar una infraestructura obsoleta, després de més de 30 anys, però també per millorar la conca del Llobregat, les masses d’aigua d’aquest riu i del Cardener, afectades com saben per la salinitat, al mateix temps que complim amb el que marca la Directiva Marc de l’Aigua”.

El nou col•lector, ha posat en valor, “fa una nova conducció més segura, que incrementarà la garantia de la infraestructura i disposarà de major capacitat de transport”.

En aquesta línia, “garantirà el transport de salmorra sense fuites ni danys en el medi”, ha assegurat Calvet, i també “farà possible recollir l’augment de les aportacions al col•lector, fruit de l’activitat minera a la part alta de les conques del Cardener i del Llobregat, però també d’activitats industrials i dels nous tractaments d’aigües de consum de la part baixa de la conca del Llobregat”.

La detracció de l’aigua de la depuradora de Manresa del sistema comportarà la repercussió a ICL Iberia del cost de modificar el règim de producció dels diferents recursos hídrics de la xarxa Ter-Llobregat, amb la finalitat d’incrementar la producció d’aigua dessalinitzada en un volum equivalent a les detraccions d’aigües depurades.

L’adaptació del règim d’explotació dels recursos disponibles a la xarxa Ter-Llobregat serà factible amb les reserves dels embassaments del sistema Ter-Llobregat per sobre del 40%. En situacions per sota del llindar del 40%, l’ACA podrà suspendre o limitar el subministrament procedent de la depuradora de Manresa.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article