Més de 20 centres hospitalaris adherits a la donació de l'excedent de fàrmacs per a la COVID-19 liderat per la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell

Salut.

La donació ha arribat fins ara a més de 330.000 comprimits de fàrmacs antiretrovirals i antimalàrics.
La donació ha arribat fins ara a més de 330.000 comprimits de fàrmacs antiretrovirals i antimalàrics.

Gairebé una tercera part dels hospitals d'arreu del territori, com l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, l'Hospital Consorci Sanitari de Terrassa, la Clínica Diagonal, el Consorci Hospitalari de Vic, els hospitals del grup Quirón, entre molts d'altres, hi han col•laborat.

La Dra. Marta Martí Navarro, cap del Servei de Farmàcia de la FHSJDM, que ha coordinat la iniciativa, la valora molt positivament: "Ha estat molt gratificant veure com centres hospitalaris d'arreu de Catalunya s'han adherit a la iniciativa. Cada setmana ens ha arribat algun mail o trucada d'algun centre indicant que volien participar-hi. Des de la FHSJDM volem agrair a tots ells la seva implicació".

I afegeix: "Al principi va ser difícil trobar les entitats que podien fer arribar els fàrmacs a països que ho necessitessin, però finalment, ho hem aconseguit. Ja són 4 els organismes que, de moment, se n'encarregaran."

En concret, "l'Associació SOS Psicosis, que treballa amb centres sanitaris de Filipines, si han sumat l'ONG Mans Mercedàries per l'Africa i Àfrica STOP Malaria i la Fundació Esport Solidari que també actua a països del continent africà".

La FHSJDM, com altres centres hospitalaris a tot Catalunya després de la primera onada de la COVID-19, es va trobar amb uns estocs sobredimensionats de comprimits antiretrovirals i per tractar la malària, ja que en un inici alguns estudis apuntaven que aquests fàrmacs podrien ser efectius contra el coronavirus. Però altres assajos clínics posteriors van descartar aquesta hipòtesi i es van anar substituint per altres tractaments.

En aquell punt, quan l'evolució per al tractament de la COVID-19 va anar cap a una altra via, la Dra. Martí va començar a pensar en altres usos per a aquells fàrmacs: "Des de la FHSJDM vam creure convenient buscar una alternativa d'ús per a tots aquests fàrmacs i ens vam posar en marxa per trobar-hi una sortida".

I afegeix: "Primer ho vam plantejar com un tema local, però ràpidament vam veure que calia fer una acció més global, ja que, com en el nostre centre, havia passat el mateix arreu del territori", a partir de llavors es va fer una crida a tots els hospitals comarcals per fer una donació conjunta i així unir esforços.

La donació d'aquest excedent de fàrmacs està destinada a organitzacions que treballin en zones on l'ús de la hidroxicloroquina per a la malària i el lopinavir/ritonavir per al VIH puguin ser de gran ajuda.

El projecte resta obert, ja que hi ha altres centres hospitalaris a Catalunya i arreu de l'Estat que han mostrat interès per la iniciativa de la FHSJDM, i s'espera que en un futur es segueixin fent altres donacions.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article